Održan sastanak “Opštine i gradovi po meri privrede”

Foto: Grad Sombor

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala je radnom susretu sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i rukovodstvom NALED-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.

Svi ovi gradovi stekli su sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) ili su u procesu sertifikacije i naveo da ministarstvo podržava program sertifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE). Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu.

Foto: Grad Sombor

Ministar Ružić je na okruglom stolu “Opštine i gradovi po meri privrede” rekao da se unapređenjem poslovnog ambijenta privlači više investitora i obezbeđuje kvalitetniji život građana.

Dodao je da su prolazeći kroz program Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) lokalne samouprave podigli rad svoje administracije na viši nivo i uveli najviše međunarodne standarde u ovoj oblasti.

„Ministarstvo želi da podrži upravo gradove i opštine koji rade na sebi i predstavljaju putokaz drugima. Zato smo prošle godine na konkursu za dodelu sredstava za razvoj infrastrukturnih projekata, koja su opredeljena u Budžetskom fondu za programe lokalnih samouprava, istakli BFC sertifikat kao dodatni plus na putu ka dobijanju ove vredne podrške“, rekao je ministar.

Svake godine, kako je dodao, Ministarstvo izdvaja sve više sredstva kroz Fond za lokal i prošle godine ona su iznosila 320 miliona dinara, ove 490, a već u budžetu za 2020. biće povećana na 520 miliona.

Izvor: Grad Sombor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti