JKP Vodovod Leskovac obeležilo 65 godina rada

Foto: JKP Vodovod Leskovac

JKP Vodovod Leskovac u ponedeljak, 23. decembra, obeležio je 65 godina rada Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Leskovac. Predstavljen je istorijat i razvojni put vodosnabdevanja Leskovaca i okoline.

Direktorka tehničkog sektora Vanja Kuzmanović prezentovala je na koji način se razvijalo vodosnabdevanje u drugoj polovini 20. veka, a posebna pažnja je posvećena ulaganjima i razvoju u poslednjih 5 godina. Rekonstruisana je stara i dotrajala vodovodna mreža u 63 ulica u gradu ukupne dužine 30km, kao i u “Zapadnom vodovodu” i “Severnom vodovodu”. Uložena su sredstva u opremu za detekciju kvarova, WEB SCADA sistem za praćenje celokupnog sistema vodosnabdevanja i uređenje voznog parka.

Direktor vodovoda Branislav Stanković svojim govorom je želeo da ukaže na važnost vode kao resursa, i značaj preduzeća koje vodu proizvodi i distribuira do krajnjih korisnika. U svom obraćanju direktor je rekao: “Najveći problem u Srbiji predstavljaju otpadne vode. Pravila EU nalažu da svaka država članica treba da ima 320 postrojenja za čistu vodu. Srbija ih ima svega 36, a od njih većina ne radi punim kapacitetom. Kada sredinom iduće godine novi kolektor bude završen, Leskvac će biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji ce imati zaokružen sistem proizvodnje i distribucije vode s jedne strane i prerada otpadnih voda sa druge strane.”

Vezano za osavremenjavanje vodovoda direktor je naglasio da je važna godina u 65 godina dugom postojanju Vodovoda, 2012. Tada je potpisan Trilateralni ugovor o korišćenju sredstava nemačke KfW banke, između Republike Srbije, Grada Leskovca i JKP Vodovod Leskovac. Program je bio namenjen poboljšanju uslova snabdevanja vodom, obezbeđivanja kontinuiranog režima snabdevanja potrošača i smanjenja gubitaka vode u sistemu.

Prisutnima Svečanoj akademiji obratio se i gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović rekavši da je danas Leskovac grad koji odlikuje dobra i bezbedna voda i dodao da je pored vodosnabdevanja, delatnost Vodovoda i prečišćavanje vode i da je u tom cilju završena izgradnja Linije vode u koju je uloženo 10,4 miliona evra, a trenutno se radi na izgradnji Linije mulja i gradskog kolektora. U ova dva projekta uložiće se ukupna, ne mala, suma od 961 miliona dinara.

Na Svečanoj akademiji su podeljene zahvalnice zaslužnima za uspeh u radu preduzeća i povelja koja je uručena gradonačelniku.

Izvor: JKP Vodovod Leskovac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti