Održan 6. Međunarodni festival pametnih gradova 

Foto: EP

Nemačka fondacija „Fridrih Nauman“ u saradnji sa partnerima iz Srbije i regiona organizovala je 6. Međunarodni festival pametnih gradova „Smart City Festival 2022 – Smart Reshape (#SCF22)“.

Učesnici festivala imali su priliku da čuju sve o budućnosti regionalnog ekonomskog razvoja, pametnim rešenjima kompanija koje poboljšavaju živote pacijenata u Srbiji i preoblikovanju održivosti i uticaju na životnu sredinu i prosperitet.

Nikola Grubor iz kompanije MT-KOMEX, jedan od učesnika Smart City Festivala govorio je o solarnim elektranama i kako postati kupac-proizvođač (prozjumer).

On je istakao je da kompanija MT-KOMEX lider u našoj zemlji kada je reč o izgradnji solarnih elektrana. Izgradili su prvu solarnu elektranu u privatnom vlasništvu u Srbiji koja se nalazi u Kladovu. Osvrnuo se na to da je elektrana izgrađena 2012. godine i u tada je to bio najveći poduhvat u našoj zemlji u ovoj oblasti. 

Grubor je podsetio na to da je usvajanjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine došlo do velikih promena, te je sada mnogo lakše izgraditi solarnu elektranu.

“Samim donošenjem zakona otvorena je mogućnost za sve investitore koji žele da ulažu u ovu oblast, a ujedno mogu da utiču na smanjenje zagađenja. Već sada je proces izgradnje solarne elektrane olakšan i trenutno vlada veliko interesovanje za njihovu izgradnju. Tome je doprinela i celokupna situacija u kojoj se trenutno nalazimo i ovo je momenat kada pojedinac može da doprinese promenama, ali i da učini da postane energetski nezavistan”, kaže Nikola.

On je pojasnio da je proces za izgradnju solarne elektrane na krovovima kuća pojednostavljen. Nakon što se izgradi elektrana, sledi obraćanje Distribuciji, a zatim i prilagođavanje mernog mesta. 

“Bilo koji višak energije može da se plasira u mrežu i to može da se obračunava na dvosmernom brojilu”, dodaje on.

Šesti „Smart City Festival“ održan je 17. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Ovaj događaj podržalo je i nemačko federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti