Samit lidera G20: Indonezija dobija finansijsku pomoć za pravednu energetsku tranziciju

Foto-ilustracija: Pixabay (DaFranzos)

Prethodnih dana, pored Konferencije COP27, održan je i Samit lidera G20 na Baliju, u Indoneziji, u okviru kojeg je tema klimatskih promena takođe bila na dnevnom redu.

Zemlje G20 ponovo su potvrdile ciljeve Pariskog sporazuma da se porast globalne temperature ograniči na 1,5oC.

Važna odluka donesena na Samitu jeste najava novog Partnerstva za pravednu energetsku tranziciju Indonezije (JETP) kojoj će se u narednih pet godina isporučiti paket od 20 milijardi dolara, kao pomoć za prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije i proširenje pristupa energiji.

Partnerstvo su posredovali prvenstveno SAD i Japan, a podršku pružaju i Danska, UK, Kanada i druge zemlje.

Polovina finansija biće obezbeđena iz javnog finansiranja iz drugih zemalja, a druga polovina iz privatnih finansija.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći, Indonezija se obavezala da će do 2050. godine dostići neto nulte emisije u svom energetskom sektoru, dok je prvobitni cilj bio do 2060.

Samit G20 takođe je pozitivno pozdravio temu ,,gubitaka i štete’’, odnosno pružanja finansijske pomoći zemljama u kojima su klimatske promene ostavile najveće posledice, o čemu se govorilo i na COP27.

Indonezija je četvrta zemlju po broju stanovnika i jedna od najvećih emitera emisija sa efektom staklene bašte.

G20 predstavlja neformali forum industrijski razvijenih zemalja koje čine oko 80 odsto svetskog BDP-a i 75 odsto globalne trgovine. Forum ima za cilj da radi na rešavanju važnih pitanja u vezi sa globalnom ekonomijom, finansijskom stabilnošću, ali i klimatskim promenama i održivim razvojem.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti