COP27: Egipat dobija finansijske investicije za očuvanje koralnih grebena i program NWFE

Foto-ilustracija: Pixabay (lpittman)

Područje Egipta, domaćina ovogodišnje Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2022. godine (COP27), predstavlja stanište za koralne grebene, čije je očuvanje veoma važno, a koji su ugroženi usled klimatskih promena i brojnih turista.

Koralni grebeni Crvenog mora predstavljaju dom za više od hiljadu vrsta riba i oko 350 vrsta korala.

S obzirom na njihov značaj, Vlada SAD 8. novembra na COP27 najavila je da će dati 15 miliona dolara kako bi se očuvao koralni greben Crvenog mora, navodi se na zvaničnom sajtu Ambasade SAD u Egiptu.

Korali Crvenog mora otporniji su na klimatske promene, odnosno globalno zagrevanje i zakiseljavanje, od korala u drugim delovima planete, a naučni dokazi pokazuju da bi Veliki koralni greben mogao da bude poslednje utočište za koralne grebene, zbog čega je važno da se korali u ovom području očuvaju.

Tokom pripreme COP27, Vlada Egipta pokrenula je i inovativni program pod nazivom ,,Nexus of Water, Food and Energy (NWFE)’’, koji ima devet zelenih projekata, a čiji su troškovi 14,7 milijardi američkih dolara.

Program je zvanično pokrenut 8. novembra, a kako prenosi Rojters, Egipat je potpisao partnerstva o investicionoj podršci ovom programu, vrednoj 15 milijardi dolara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti