Pitanje klimatske pravde na samitu COP27

Foto: UNFCCC flickr

Prvi dan Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2022. (COP27), obeležila je izjava Antonija Gutereša generalnog sekretara UN, da se nalazimo „na autoputu klimatskog pakla sa nogom na gasu“. Generalni sekretar rekao je da emisije gasova sa efektom staklene bašte i globalna temperatura i dalje rastu, kao i da se naša planeta brzo približava prekretnicama koje će klimatski haos učiniti nepovratnim.

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Država Al Gor, izjavio je da nastavljamo ,,kulturu smrti’’ zbog iskopavanja fosilnih goriva koja nisu zaustavljena. Al Gor se osvrnuo na neke od klimatskih katastrofa koje su se dogodile tokom ove godine, ističući poplave u Pakistanu, toplotne talase, milione raseljenih ljudi u Nigeriji i druge.

Glavna tema jučerašnjeg dana bila je ,,gubici i štete’’, o čemu se spekulisalo i pre početka Konferencije. Prisećanja radi, siromašne i zemlje u razvoju, koje su najviše pogođene posledicama klimatskih promena, traže pomoć od bogatih i razvijenih zemalja koje u najvećoj meri doprinose klimatskim promenama.

Govoreći o ovoj temi, pakistanski izaslanik Nabil Munir rekao je da pitanje ,,gubitka i štete’’ nije dobrotvorna svrha, već je to klimatska pravda.

Francuski predsednik Emanuel Makron se složio sa tim, ističući da bi bogatije zemlje koje su manje pogođene klimatskim slomom trebalo da plate. Predsednik je dodao i da rat u Ukrajini neće zaustaviti francuski napredak prema klimatskim ciljevima.

„Moramo se pomiriti sa idejom finansijske solidarnosti. To znači da bogate, zagađujuće nacije predaju novac siromašnijim, ranjivim nacijama’’, rekao je predsednik Makron.

Premijerka Barbadosa Mia Motli, rekla je da mora da dođe do transfera klimatske tehnologije na globalni jug kako bi se tim zemljama pomoglo da ispune neto nulte obaveze.

Britanski premijer Riši Sanuak, osvrnuo se na situaciju u kojoj se trenutno svet nalazi i rekao da rat u Ukrajini i porast cena energije treba da podstaknu zemlje da više ulažu u obnovljive izvore. Ovo je potvrdio i predsednik Makron, rekavši da rat u Ukrajini ne bi trebalo da promeni obaveze zemalja da smanje emisije gasova staklene bašte.

Više od stotinu svetskih lidera doputovalo je u egipatsko odmaralište Šarm el Šeik na Konferenciju o klimatskim promenama ili COP27 koji traje do 18. novembra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti