Od čega sve zavisi kakav ćemo vazduh udisati ove zime

Foto-ilustracija: Pixabay (JerzyGorecki)

Individualna ložišta i gust saobraćaj su najčešće pominjani proteklih godina kao krivci zbog kojih teško dišemo i zbog kojih aplikacije svetle crveno svake jeseni i zime. S obzirom na energetsku situaciju u svetu pred nama je još gori period. Toplane su spremne da rade na mazut, kojeg smo zarad ekologije pokušavali da se rešimo godinama. Ugalj je skuplji nego ikad, pa će se ložiti sve kako bismo se zagrejali. Kako ćemo onda disati?

Ivana Vilotijević je gostujući u Beogradskoj hronici potvrdila da je vazduh u Beogradu trenutno dobar, ali da i tokom zime dolazi do pogoršanja, jer su uzrok zagađenja individualna ložišta  i saobraćaj.

Meteorološki uslovi prioritetan faktor

Ističe da nikada ne sme da se zaboravi da su, kada je reč o kvalitetu vazduha, prioritetan faktor meteorološki uslovi – atmosferski pritisak, vlažnost, kao i samo strujanje vetra.

,,Tako da ne možemo reći kakav će biti vazduh tokom predstojeće zime, ne možemo reći kakvo će biti vreme, kako će i sami meteorološki uslovi da utiču na to. Nadamo se da će biti bolje nego što mislimo“, rekla je Vilotijevićeva.

Objasnila je da su meteorološki uslovmazui nešto što niko u ovom momentu ne može da sagleda, već samo može da se proceni uticaj individualnih ložišta i saobraćaja.

Napominje da je analiza urađena prošle godine u vreme požara na deponiji u Vinči i ove godine u avgustu.

,,Na osnovu akreditovanih metoda, analizom tih suspendovanih čestica dokazano je da nema razlike između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg stanja u kvalitetu vazduha. Tako da su meteorološki uslovi ti koji vam mogu pogoršati samo stanje kvaliteta vazduha, naravno i povećanje broja individualnih ložišta“, naglasila je ona.

Precizirala je da će praćenjem meteoroloških uslova moći da znaju kakav je kvalitet vazduha i da će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.

Preporuke za građane

Takođe, navela je i da sajt beoeko.com za građane koji inače pripadaju rizičnim grupama ima preporuke kako da se ponašaju kada dolazi do zagađenja vazduha.

Foto-ilustracija: Pixabay (ArtisticOperations)

Osim toga, imaju i obavezu da sve direktore javnih ustanova obavežu da prate preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ukazala je i da je jedna od mera kako i pojedinci mogu da smanje zagađenje, da se čiste odžaci.

Kada je reč o koncentraciji saobraćaja ona će se, navela je, usmeravati prema postojećim planovima i od postojeće situacije.

,,Ne možemo sad da kažemo da ćemo zatvoriti neku ulicu ili smanjiti broj vozila, ako za to nema potrebe. Postoje egzaktni podaci i mi ćemo na osnovu njih donositi odluke“, objasnila je Vilotijevićeva.

Što se tiče najzagađenijih delova u Beogradu – Zemuna, Bežanije, Bulevara despota Stefana – kaže da tokom ove godine uočeno najveće zagađenje koje je postojalo zbog prizemnog ozona, kao i zbog meteoroloških uslova.

Dodala je i da ozon nikada nije prelazio granicu dozvoljenog i da inspekcija tek treba da otkrije uzroke tog zagađenja.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti