Nova gasna kotlarnica za bolji kvalitet vazduha u Guči

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Guči je, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, izgrađena nova gasna kotlarnica čime je ugalj u toplani zamenjen ekološki prihvatljivijin energentom, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je kotlarnicu sa predsednikom opštine Lučani Milivojem Dolovićem i tom prilikom istakla da je ovaj projekat od velikog značaja za opštinu jer će u velikoj meri doprineti smanjenju aerozagađenja u centru Guče.

“Danas smo se u opštini Lučani uverili da je projekat realizovan i da je stara kotlarnica zamenjena. Želim da zahvalim opštinskom rukovodstvu što su bili odgovorni pre svega prema svojim građanima i što su kandidovali ovaj projekat na javnom konkursu ministarstva. Očekujem da će nova kotlarnica početi sa radom u predstojećoj grejnoj sezoni, a grejaće 180 stanova iz okolnih zgrada i nekoliko poslovnih prostora. U centru Guče neće više biti pretovara ni sagorevanja uglja, a pepeo i crni dim koji su smetali građanima postaju prošlost. To će sveukupno doprineti da građani koji ovde žive imaju osetno bolji kvalitet vazduha. Nastavićemo da se trudimo i da realizujemo projekte, kako bi u svakoj opštini u Srbiji unapredili ekološku sliku, a time i kvalitet života građana”, rekla je Vujović.

Ona je dodala a da je opština Lučani i jedna od 17 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj se uvodi separacija otpada u domaćinstvima.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

“U okviru projekta, koji sprovodimo u saradnji sa evropskim partnerima, za Lučane smo obezbedili 1.350 kanti i 85 kontejnera za reciklažni otpad, kao i vozilo za transport primarno separisanog otpada. Oprema je već dopremljena, a u planu je u narednom periodu podela kanti domaćinstvima i edukacija građana kako da pravilno selektuju otpad. Cilj je da povećamo stopu reciklaže otpada u četiri regiona u Srbiji koji su obuhvaćeni ovim projektom, ali i da smanjimo količine otpada koji završavaju na deponijama”, napomenula je ministarka.

Govoreći o unapređenju sistema upravljanja otpadom, Vujović je najavila da će Duboko – Užice gde se, između ostalog, odlaže otpad i iz opštine Lučani, biti jedan od najsavremenijih regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji.

Država je, kako je podsetila, obezbedila sredstva za opremu i izgradnju potrebne infrastrukture kako bi se otpad iz svih devet lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom regionalnom centru zbrinjavao i tretirao po najvišim standardim.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti