Beogradski sajam obeležio 85 godina postojanja

Foto: Beogradski sajam

Sa statusom najveće sajamske institucije u regionu i jedne od najdugovečnijih u svetskim razmerama, Beogradski sajam je obeležio izuzetan jubilej – 85. godina postojanja i otvaranja kapija njegove prve sajamske manifestacije.

Prvi beogradski sajam svečano je otvoren i održan od 11. do 23. septembra 1937. godine na današnjem Starom sajmištu. Na tom prvom sajmu, u 26 paviljona smestila su se 883 izlagača, od kojih 99 iz 17 država sa tri kontinenta. Sajamske hale obišlo je oko 300.000 posetilaca iz zemlje i oko 10.000 iz inostranstva.

Već prva sajamska manifestacija na više nivoa je predstavljala fenomen u evropskim okvirima, a Beogradski sajam je počeo da trasira ne samo trgovačke nego i međudržavne veze na sve četiri strane sveta.

Od tada do danas, Beogradski sajam je promenio lokaciju, širio infrastrukturu, unapređivao usluge i pomerao standarde, bio jedan od predvodnika u kreiranju i realizaciji privrednog života i tržišnog ambijenta zemlje, bio i ostao ključna spona srpske privrede sa svetom.

Za to vreme oko Beogradskog sajma se promenilo čak sedam država i političkih sistema, dajući mu pomalo oreol čuvara svih moći, vrlina i uspeha ovog podneblja.

Pored osnovne, privredne delatnosti, Sajam je ponosno davao doprinos i u sportu, kulturi, nauci i obrazovanju, ugošćavao velike ljude zahvaljujući kojima je i opstajao i male ljude koje je tako povezivao sa svetom, postajući i sam mesto koje je video ceo svet.

Od početka te prve sajamske manifestacije 11. septembra 1937. pa do danas Sajam je prigrlio oko 520 hiljada izlagača iz čak 180 država, ugostio gotovo 65 miliona posetilaca, organizovao više od 3400 sajamskih manifestacija različitih profila i formata, koji su u proseku privlačili po dvadesetak hiljada ljudi.

,,Već devetu deceniju zaposleni, saradnici, partneri i svi drugi koji su sa Beogradskim sajmom ostvarivali poslovne uspehe i prijateljske odnose, i dalje, svakim novim danom, spremno ulaze u nove i veće poduhvate, osnaženi znanjem i iskustvom, s namerom da i svaki sledeći rođendan dočekaju kao uspešna i još uspešnija kompanija, ukazujući dobrodošlicu starim i novim izlagačima i posetiocima“, rekla je direktorka Beogradskog sajma, upućujući čestitku i ovoj kompaniji  i celokupnoj privredi Srbije.

Ovogodišnji jubilej koincidira sa posetom Beogradu delegacije Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu (BIE), koja obilazi gradove kandidovane nedavno u Parizu za domaćina izložbe Expo 2027. kako bi mogla da donese odluku kojem će gradu dodeliti tu čast.

Izvor: Beogradski sajam

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti