Objavljen predlog prvog Zakona o klimi u Evropi

Foto-ilustracija: Unsplash (Paul Gilmore)

Evropska komisija objavila je juče, 4. marta, predlog prvog evropskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom.

Zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike Evropske unije i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

„Ovaj zakon o klimi postaviće kamen temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU bi do 2050. godine trebalo bi da postigne „klimatski neutralnu“ ekonomiju, što znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli.

Da bi postigla taj cilj Evropska komisija je najavila da će posle sveobuhvatne procene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi.

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti, koji tvrde da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU u borbi protiv klimatskih promena.

Komisija je samo navela da će do septembra predstaviti „odgovorni“ plan o tome kako da podigne svoj trenutni cilj 2030. smanjenja gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto sa nivoa iz 1990. na „najmanje 50 odsto i prema 55 odsto.“

Klimatska aktivistkinja, mlada Šveđanka Greta Tunberg je prisustvovala raspravi evropskih komesara o klimi i rekla je da odbacuje predloženi zakon jer mere predviđene Evropskim zelenim dogovorom daju svetu znatno manje od 50 odsto šansi da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti