Ljudski uticaj na klimu već osećamo svakoga dana

Foto-ilustracija: Unsplash (
Craig Whitehead)

Istraživači sa Instituta za klimatske i atmosferske nauke u Cirihu su početkom ove godine objavili rad u časopisu „Nature Climate Change“ u kom tvrde da se posledice klimatskih promena sada mogu zapaziti u svakodnevnim vremenskim uslovima. Smatraju da je čovekov uticaj na klimu konstantno primetan još od 2012. godine.

Oni su posmatrali vremenske uslove u celom svetu u svakom pojedinačnom danu i na taj način pratili promene koje se odigravaju.

U nekim delovima sveta zabeležene su neubičajeno visoke temperature, dok su negde temperature bile izrazito niske. Kada se pravio presek na nivou dana za celu planetu, veći deo je ipak, kako se pokazalo, podložan povišenim temperaturama, što ukazuje na globalno zagrevanje.

Upravo ova razlika u vremenskim uslovima, koja je sasvim prirodna, često stvara nedoumice i nesporazume među ljudima, te mnogi smatraju da, ukoliko se u određenim oblastima beleže niske temperature i „hlađenje“, ne možemo ni govoriti o globalnom zagrevanju.

U tim proračunima veoma je bitno i razmotriti odnos između dnevnih temperatura i godišnjih prosečnih temperatura. Ipak, bitni su svakako i lokalni vremenski uslovi koji pomažu u neposrednom prilagođavanju promenama koje su nastupile, ali i uokviruju praćenje promena koje se tiču vremenskih uslova.

Svakako, očekuje se još istraživanja čiji bi fokus mogao biti i na traženju objašnjenja šta se sve događa sa klimom, kao i pronalaženju rešenja za problem suočavanja sa klimatskom krizom i sprečavanja daljih posledica.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti