Obezbeđen pristup elektroenergetskoj mreži Romima u Hrvatskoj

U sedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu potpisan je ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu domaćinstvima u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu u razdoblju 2017-2020. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoline i energetike  Tomislav Ćorić i direktor HEP – Operatora distributivnog sistema (HEP ODS-a) Nikola Šulentić.

Ministarstvo zaštite okoline i energetike ovim je ugovorom osiguralo sredstva u iznosu od 2 miliona kuna (260.000 evra) kojima će HEP ODS realizovati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduslove neophodne za priključenje na distributivnu mrežu. Elektrifikacija romskih naselja deo je mera Vlade Republike Hrvatske za poboljšanje životnog standarda pripadnika nacionalnih manjina.

Foto: HEP

„Verujem da će se sprovođenjem ovog Ugovora u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za nacionalne manjine znatno unaprediti kvalitet života pripadnika romske nacionalne manjine. Jedan od naših odeljenskih zadataka je da našim građanima omogućimo pristup pouzdanoj energiji, što je ujedno i jedan od ciljeva održivog razvoja – puta kojim Republika Hrvatska ide. Energija je ključni momenat u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima, bez izuzetka“, rekao je ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić.

Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvata najmanje 200 priključaka na području sedam županija (Sisačko–moslavačke, Koprivničko–križevačke, Bjelovarsko–bilogorske, Brodsko–posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije.

„Jedan od prioriteta Hrvatske elektroprivrede je da svim građanima na području čitave Republike Hrvatske omogući uslove za pristup električnoj energiji i korišćenje električne mreže. Taj naš cilj je usklađen sa politikom i opredeljenjima Vlade Republike Hrvatske, što se u ovom slučaju potvrđuje finansiranjem Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu domaćinstava u romskim naseljima. HEP će, kao i inače, obaveze preuzete ovim ugovorom ispuniti odgovorno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku“, izjavio je predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Veljko Kajtazi je zahvalio Vladi Republike Hrvatske na velikom iskoraku za romsku zajednicu u Hrvatskoj, naglasivši kako je današnjim potpisivanjem ugovora dokazano da je Hrvatska socijalna država u kojoj svi njeni građani imaju pravo na osnovne životne potrebe, poput električne energije.

Direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić naglasio je da i ovim prilikom HEP ODS potvrđuje svoju ulogu nepristranog operatora budući da su svi objekti s popisa za priključenje morali da ispune sve zahteve za realizaciju koji se odnose na legalnost objekata i plaćene naknade za priključenje, usklađene sa zakonskom regulativom.

Izvor: Operator distributivnog sistema HEP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti