Potpisano osam novih ugovora za vodnosnabdevanje u Hrvatskoj

Generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković u Velikoj većnici Skupštine Osječko-baranjske županije potpisao je ugovore za izgradnju sistema javnog vodosnabdevanja i odvodnje s predstavnicima vodnoprivrednih i komunalnih kompanija iz osam slavonskih opština i gradova; Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj. Ukupna vrednost tih projekata iznosi 98 miliona kuna bez PDV-a (12,7 miliona evra), a u 2020. godini Hrvatske vode osigurale su 32,5 miliona kuna (4,2 miliona evra) za izgradnju sistema javnog vodosnabdevanja i odvodnje navedenih područja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predstavnici gradova i opština u kojima se provode investicije.

„Vrednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 miliona kuna (5 miliona evra). Reč je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sistema. Ogromna su ulaganja, vredna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realiziraju sredstvima iz fondova Evropske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sisteme i projekte te vjerujem da ćemo uskoro imati izgrađene sisteme vodosnabdevanja i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije“, rekao je župan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković istakao je kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoline i energetike i Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, upros pandemiji koronavirusa. „Svesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u snabdevanju vodom i odvodnji, a ovde je reč o 35 kilometara nove vodovodne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Za građane to konkretno znači da će, na primer, stanovnici Vrbanje i Drenovaca konačno početi piti vodi iz Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je visok ima arsena. Odvodnju u Đakovačkoj Satnici rešićemo priključenjem na sistem prečišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu ćemo izmeniti stare azbestne cevi, u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica. No, to nisu jedini projekti koje će građani direktno osetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardi kuna (280 miliona evra) vredne projekte u sprovođenju sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosečno 70 odsto finansiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dve milijarde kuna“, kazao je Đuroković.

Pohvalio je dobru koordinaciju Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija te jedinica lokalne samouprave i kompanija koje pripremaju projekte. Dodao je da se projekti već rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku godinu-dve. Priprema se i nova aglomeracija za opštine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekat vredan 300 miliona kuna (39 miliona evra), a osiguran je novac (14 miliona kuna, oko 1,8 miliona evra) za studiju izvodljivosti i projektovanja.

Ministar Tomislav Ćorić je čestitao predstavnicima opština i gradova i komunalnih kompanija na potpisu ugovora. „U narednom periodu nastavljamo projekte koji su izuzetno važni za građane tih opština i gradova. Svaki metar novih cevi vodovoda i odvodnje u Ministarstvu i Hrvatskim vodama doživljavamo kao jednu malu pobedu jer to na kraju donosi poboljšanje uslova života stanovnika. Ovi projekti su samo deo napora koje posljednjih godina ulažemo u poboljšanje vodovodne komunalne infrastrukture u svim krajevima Hrvatske. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije imamo projekte u vrednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će se svakako odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti“, poručio je ministar.

Izvor: Hrvatske vode

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti