Otvoren pogon „Naš med“ u Rači

U sredu, 17. juna 2020. godine svečano je otvoren Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ u Rači.

Foto: Savez pčelarskih organizacija Srbije

Pogon je otvorila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, ministarkom bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, savetnikom predsednice Vlade Srbije Nikolom Erićem, savetnicom u Jedinici za implementaciju strateških projekata kabineta predsednice Vlade Majom Bojović, predsednikom opštine Rača Nenadom Savkovićem, članom opštinskog veća za investicije opštine Rača Aleksandrom Senićem, izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović, kao i predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljubom Živadinovićem.

Pogon je model i svim drugim poljoprivrednim proizvođačima, kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika.

Izgradnja pogona sa opremom i troškovima finansiranja Pogona od osnivanja i početka gradnje do sada je koštala preko 1,5 miliona evra.

Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje Pogona za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra, što će se investirati naredne godine.

Površina Pogona je 1.590 kvadratnih metara bruto, odnosno oko 1.415 neto.

Кapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je do 3.000 tona godišnje, s tim što su tokom gradnje urađene pripreme da se kapacitet po potrebi može lako proširiti skoro duplo, ulaganjem svega oko 5 miliona dinara.

Foto: Savez pčelarskih organizacija Srbije

Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži. Ako niste ušli u standard, požurite sa potpisivanjem Ugovora o licenci, što je potpuno besplatno za pčelara, a obezbediće mu veću cenu meda.

Izvor finansiranja do sada su sopstvena sredstva SPOS-a (64,7 miliona dinara, a od toga 53 miliona iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona od članarine), sredstva iz donacija pčelara za gradnju (12,8 miliona), pozajmica oko 7 miliona dinara (koju su morali da uzmu jer su pčelari SPOS-a od očekivanih 10 miliona, uplatili svega 2 miliona u poslednjih mesec dana, te ih SPOS moli da nastave sa uplatama), podrška opštine Rača u saradnji sa državom u iznosu od 80 miliona dinara (od toga 30 miliona su sredstva opštine Rača, a 50 miliona sredstva Vlade Republike Srbije), plus oko 18,5 miliona za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke.

Izgradnja Pogona ukupno je koštala 103.873.000 dinara, sva oprema sa instalacijom je koštala 67.127.000 dinara, a ostali ukupni troškovi do sada (stručni nadzor, projekti, takse, troškovi održavanja Pogona tokom izgradnje…) iznosili su 6.980.000 dinara. Ukupno ulaganje iznosi 177.980.000 dinara (jedan evro trenutno ima vrednost oko 118 dinara).

Vlada Republike Srbije finansirala je izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred Pogona SPOS-a kojim su rešeni komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.

Ovo je prvi komercijalni proizvod koji je brendirao kreativni tim platforme “Srbija stvara” Vlade Republike Srbije, koji je uradio kompletan rebrending, i „Naš med“ će sada biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu, sada imamo brend koji će dostojno predstavljati Srbiju na svim meridijanima, i pokazati svim poljoprivrednicima šta se sve može postići dobrom organizacijom. Novi dizajn brenda zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Tokom korona krize, Savez pčelarskih organizacija Srbije organizovao je akciju prikupljanja meda u humanitarne svrhe i pomogao ugroženom stanovništvu sa preko 8.120 kg meda i 1518 bočica propolisa, ukupne tržišne vrednosti od preko 6.650.000 dinara, što je predsednica Vlade posebno pohvalila u svom dužem govoru.

„Obećali smo da ćemo napraviti kuću meda, i to smo obećanje održali. Zajedno smo radili na tome, u junu 2018. smo stavili kamen temeljac, a sada otvaramo ovu srpsku kuću meda. Projekat je našao mesto u mom ekspozeu, pre skoro tri godine, jer je on za mene primer kako država može da pomogne da očuvamo nešto što je deo naše tradicije, da pomognemo udruživanje i zadrugarstvo. Sve je to kombinovano u ovom projektu. Posebno sam zahvalna pčelarima Srbije. Ovaj projekat smo izgurali od ideje do puštanja u rad. Uvek ću se vraćati ovde, makar kao prijatelj, da vidim šta smo uradili i kako osvajamo tržišta. Med je proizvod po kome je Srbija poznata, a tek će biti poznata. Kada imate dobar projekat, onda on otvara put za mnoge druge, pa je tako nastala saradnja između Vlade Srbije i opštine Rača. Borili su se kao za najvažnijeg stranog investitora“, rekla je Ana Brnabić.

Foto: Savez pčelarskih organizacija Srbije

Punu zahvalnost za podršku izgradnji ovog Pogona, SPOS i pčelari SPOS-a duguju upravo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, savetnici u Jedinici za implementaciju strateških projekata kabineta predsednice Vlade Maji Bojović, članu opštinskog veća za investicije opštine Rača Aleksandru Seniću, kao i predsedniku opštine Rača Nenadu Savkoviću.

Ogromnu podršku SPOS-u u gradnji ovog Pogona pružio je i NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), kome, kako kažu, duguju sve, pošto su pomogli tokom celog procesa kako znanjem i organizacionom podrškom, tako i punom predanošću koju su posvetili svim segmentima pčelarstva, i bez NALED-a pčelarstvo Srbije danas ne bi ni ličilo na sebe. Posebnu zahvalnost upućujemo i USAID-u (Američka agencija za međunarodni razvoj), kroz čijih nekoliko projekata tokom proteklih godina SPOS je dobio ogromno znanje neophodno za razvoj ideje o gradnji ovog Pogona, kao i za njegov rad i nastup na tržištu. Takođe, naa sličan način im je pomogla i JICA (Japanska agencija za međunarodni razvoj) koja im je otvorila nove vidike po pitanju nastupa na tržištu.

Izvor: Savez pčelarskih organizacija Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti