Obezbeđen monitoring kvaliteta vazduha u Srbiji

Sektor za upravljanje životnom sredinom u Ministarstvu zaštite životne sredine, organizovao je prošle nedelje sastanak sa zavodima i institutima zaduženim za realizaciju monitoringa kvaliteta vazduha u okviru državne mreže na teritoriji Republike Srbije, povodom zaključivanja ugovora o kontroli kvaliteta vazduha za 2019. godinu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Državna mreža je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha („Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 58/11). Ona je sastavni deo praćenja kvaliteta životne sredine i finansira se iz budžeta Republike Srbije.

Programom se određuje broj i raspored mernih stanica i mernih mesta u određenim zonama i aglomeracijama, kao i obim, vrsta i učestalost merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu na nivou Republike Srbije.

Državna mreža se prema programu uspostavlja u svrhu praćenja kvaliteta vazduha u naseljima, industrijskim i nenaseljenim područjima, u zaštićenim prirodnim dobrima i zaštićenoj okolini nepokretnih kulturnih dobara kao i u područjima pod uticajem određenih izvora zagađivanja, uključujući pokretne izvore.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U skladu sa programom, državnu mrežu, pored mreže automatskih mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, čini i mreža mernih mesta zavoda/instituta za javno zdravlje iz Beograda, Čačka, Kruševca, Šapca, Pančeva, Kraljeva, Užica, Leskovca, Ćuprije, Požarevca, Kragujevca, Vranja, Valjeva, Zaječara, Pirota, Niša i Kosovske Mitrovice kao i Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Poslovi kontrole kvaliteta vazduha – merenje nivoa zagađujućih materija u vazduhu, navedena ovlašćena pravna lica sprovode na ukupno 36 mernih mesta na teritoriji Republike Srbije.

Dobijeni podaci o kvalitetu vazduha od značaja su za procenu uticaja zagađujućih materija na zdravlje ljudi i životnu sredinu, na osnovu njih se izveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha, a takođe se koriste za identifikaciju područja na kojima postoje problemi zagađenja vazduha kako bi se preduzele potrebne mere zaštite i poboljšanja stanja kvaliteta vazduha.

Monitoring kvaliteta vazduha u okviru državne mreže se sprovodi duži niz godina radi utvrđivanja trenda promena u kvalitetu vazduha, odnosno kvalitetu životne sredine na teritoriji Republike Srbije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti