NOVI ZELAND ODUSTAJE OD ZAKONA O ZABRANI PRODAJE DUVANA

Foto-ilustracija: Unsplash (liam-shaw)

Planovi Novog Zelanda za uvođenje prvog zakon u svetu za zabranu prodaje duvana opozvani su, potvrdio je u ponedeljak Kristofer Luksonž, pošto je položio zakletvu kao premijer. Ovaj potez je opisan kao „ogromna pobeda duvanske industrije“.

Lukson, bivši šef aviokompanije, preuzeo je dužnost šest nedelja nakon što je njegova konzervativna Nacionalna partija pobedila na izborima, okončavši šestogodišnju vladavinu Laburističke partije na čelu sa Džasindom Ardern.

Konzervativni premijer je rekao da će dati prioritet kroćenju inflacije i snižavanju kamatnih stopa, a takođe je potvrdio da će ukinuti takozvanu „generacijsku zabranu pušenja“ usvojenu prošle godine kojom bi se onemogućila prodaju duvana svima rođenima posle 2008.

Lukson je rekao da bi prihod od poreza od prodaje cigareta doneo dobrodošao prihod za vladu, ali je takođe izrazio zabrinutost da bi zabrana dovela do procvata neoporezovanog crnog tržišta.

PROČITAJTE JOŠ:

Koaliciona vlada

Foto-ilustracija: Unsplash (Hưng Nguyễn Việt)

Lukson se u svom obraćanju u ponedeljak fokusirao na potrebu oživljavanja ekonomije i rekao da je neophodno smanjiti troškove života i staviti inflaciju pod kontrolu kako bi mogli da snize kamatne stope i učine hranu pristupačnijom. Lukson je rekao da će se njegova nova vlada u prvih nekoliko meseci takođe fokusirati na uspostavljanje reda i zakona i poboljšanje javnih usluga.

Bivša laburistička vlada se mučila da kontroliše rast troškova života, što je globalno pitanje za koje su delom krivi problemi snabdevanja povezani s pandemijom i ratom.

Prethodni premijer, lider Laburističke partije Kris Hipkins (Chris), u januaru je preuzeo dužnost od Ardern, nakon što je ona neočekivano dala ostavku, navodeći da više nema snage.

Zdravstveni radnici snažno kritikuju odluku

Foto-ilustracija: Unsplash (tim-stief)

Odluka je naišla na snažnu kritiku zdravstvenih radnika, koji tvrde da je ovo korak unazad u vezi sa svetski vodećim i odličnim zdravstvenim merama.

„Šokirani smo i zgroženi. Većina zdravstvenih grupa u Novom Zelandu zgrožena je onim što je vlada uradila i traže od nje da odustane“, rekao je za BBC profesor Ričard Edvards, istraživač kontrole duvana i stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Otago.

Ova iznenadna promena u politici izazvala je oštre reakcije ne samo među zdravstvenim stručnjacima već i širom zajednice. Kritike su usmerene prema novoj vladi, optužujući je da stavlja ekonomske interese ispred javnog zdravlja, posebno imajući u vidu ozbiljnost problema pušenja u zemlji.

Profesor Edvards ističe da su rezultati modeliranja i internacionalna priznanja ukazivali na efikasnost prethodnih zakona, te da je povlačenje ovih mera korak unazad u postizanju ciljeva smanjenja stope pušenja. Posebno je naglašeno da su politike “bezdimnog društva” bile ključne u podršci mladim generacijama da se suzdrže od pušenja.

Oštro se kritikuje i argument o mogućem crnom tržištu za duvan, koji su neki političari istakli kao razlog za ukidanje zabrane. Zdravstveni stručnjaci ukazuju da je efikasnija kontrola i edukacija ključ za suprotstavljanje potencijalnim negativnim posledicama crnog tržišta.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti