Novi trendovi i inovativne tehnologije na jednom mestu

Foto: Siemens

Kompanija Siemens simbol je inovacija i tehničke ekspertize, u kojoj se neprestano otvaraju brojne mogućnosti za učenje i usavršavanje. Pored toga što su poznati po najmodernijim tehničkim rešenjima, u ovoj kompaniji je veliki broj žena inženjerki koje su stručnjaci za tehnologije, što predstavlja pravo osveženje budući da uobičajeni inženjerski tim uglavnom čine muškarci. U Siemensu ne prave razliku između žena i muškaraca inženjera ili drugih obrazovanih profila, već su na prvom mestu rad i znanje. Prava zaposlenih su jednaka, bez obzira na pol ili bilo koju drugu odrednicu. Među ženama inženjerima je i Sunčica Cvetković, direktorka odeljenja pametne mreže Siemens Srbija.

Statistika pokazuje da muškarci, kada je reč o inženjerskom zvanju, čine najveći procenat. Koliko kompanija Siemens, prema vašim iskustvima, osnažuje žene inženjere?

Siemens je kompanija sa mnogo mogućnosti, pre svega za učenje i usavršavanje, i ukoliko imate taj lični poriv da učite, onda su mogućnosti beskrajne. Iako moj tim čine pretežno muškarci, kada je reč o polnoj jednakosti, radim u kompaniji u kojoj se ne pravi razlika između žena i muškaraca inženjera ili drugih obrazovanih profila, već se vrednuje rad i znanje. U mlađim generacijama menja se trend da u inženjerskom poslu ima više muškaraca i to me raduje.

Kolege u mom timu su eksperti u svom poslu, stručni i posvećeni, a svoju ulogu vidim u tome da podržavam dalji razvoj svih u timu i motivišem da nastavljamo da nižemo uspehe. Siemens se trudi da uvek bude korak ispred na tržištu i na neki način daje primer ostalim tehnološkim kompanijama.

U FOKUSU:

Koliko će digitalizacija svima unaprediti život?

Digitalizacija definitivno donosi olakšice u životu. Svi smo korisnici različitih elektronskih servisa koji nam štede vreme, a i sama mogućnost rada od kuće kao deo procesa digitalizacije, donosi novi koncept organizacije života uopšte i kupuje malo vremena i muškarcima i ženama u svakodnevnim aktivnostima.

Kada je reč o pametnim mrežama kojima se mi bavimo, one se odnose pre svega na elektroenergetski sistem. To su rešenja za kvalitetno i pouzdano napajanje električnom energijom – digitalizacija u energetici. Siemens je u ovoj oblasti lider u inovacijama. Naša misija je da najnovije tehnologije koje se primenjuju širom sveta približimo našim korisnicima i zajedno kreiramo rešenja za potrebe lokalnog tržišta.

U jeku globalne energetske krize potreba za zaustavljanjem klimatskih potreba izbija u prvi plan. Koliko je moguće naći tehnološka rešenja za ove probleme?

Živimo u vremenima koja su brza i nepredvidiva, u kojima dosta zavisimo od svetskih okolnosti, a napredne tehnologije predstavljaju odgovor na neke od tih promena. Inovacije i digitalizacija su zaista ključni za kompletno redefinisanje privreda i ekonomija širom sveta. Zelena, cirkularna ekonomija nije izvodljiva bez inovativnih rešenja koja će spojiti naš realan, fizički, svet i onaj koji kreiramo u digitalnom domenu. Siemens je jedan od retkih tehnoloških lidera koji spaja ta dva sveta, nudeći sinergiju hardverskih i softverskih rešenja koja korisnicima obezbeđuju brže i fleksibilnije operativne procese, pametna rešenja koja nude bolju produktivnost ili infrastrukturu uz efikasnu upotrebu energije.

Intervju vodila: Mirjana Vujadinović Tomevski

Intervju u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti