Novi bilten za poljoprivrednike – IPARD na dlanu

IPARD upravljačko telo počelo je sa izdavanjem mesečnih pregleda vesti koje se tiču ovog paketa pretpristupne pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prvi u nizu biltena „IPARD na dlanu“ pogledajte OVDE.

Foto-ilustracija: Unsplash (Maarten van den Heuvel)

IPARD je instrument Evropske unije za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju koji je namenjen zemljama kandidatima radi olakšavanja tranzicionog perioda, kao i osnaživanja poljoprivrednika za što bolji plasman proizvoda na zajedničko evropsko tržište. Takođe, IPARD predstavlja i odličnu pripremu poljoprivrednika za korišćenje značajno većih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj koji će im biti na raspolaganju članstvom u Evropskoj uniji. Sredstva iz IPARD fonda namenjena su za nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju i rekonstrukciju objekata u poljoprivredi, kao i ruralni razvoj, ali suštinski ova ulaganja pre svega treba da doprinesu  dostizanju evropskih standarda u oblasti higijene i bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine.

„IPARD na dlanu“ je bilten nastao sa željom IPARD Upravljačkog tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da sve zainteresovane strane, direktno ili indirektno uključene u IPARD II Program, svakog meseca informiše o aktuelnim događajima, najavama, pozivima i pravilima koja se odnose na njegovo sprovođenje u Srbiji. Ideja je da se dodatno približe mogućnosti krajnjim korisnicima i otklonimo predrasude o tome da je pristup ovom fondu težak, a ispunjenost uslova „nemoguća misija“, navodi se u biltenu.

U 2020. godini se očekuje raspisivanje poziva u ukupnom iznosu višem od 6,5 milijardi dinara.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti