Pljuskovi u Australiji donose spas, ali i nove probleme

Četvorodnevni pljusak koji je zadesio australijsku istočnu obalu, nakon nekoliko meseci borbe sa šumskim požarima i godinom suše, doneo je olakšanje, ali takođe i štetu od oluje i prognoze da ludom vremenu nije došao kraj. Ovaj vikend-pljusak najveći je neprekidni period padavina u Sidneju i okolnim područjima u poslednjih 30 godina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Manuel Meurisse)

Ugasio je neke šumske požare i napunio osiromašena akumulacija jezera duž Novog Južnog Velsa, najnaseljenije australijske savezne države. Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tokom celokupne protekle godine – iznenađujući i brz preokret od šumskih požara koji su ubili 33 osobe i opustošili velike delove istočne obale.

„Neverovatno je kako miris kiše može uticati na stanje kod ljudi“, rekao je za Rojters Ben Šilds, gradonačelnik grada Duba, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje. Kao i mnogi drugi ruralni gradovi, Dubbo je bio pogođen peščanim olujama i ograničenim izvorima vode nakon trogodišnje suše.

Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetine hiljada domaćinstava ostalo bez struje, izbio je haos na putevima u Sidneju i zatvorene su škole početkom nedelje, prenosi Hina.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti