Australijske vlasti iz helikoptera bacaju hranu životinjama

Foto: Twitter (screenshot)

Iako je ogroman broj životinja nastradao u požarima koji su zahvatili Australiju, a 10.000 žednih kamila se nalazi u „redu za odstrel“ zbog navodnog ugrožavanja stanovništva tokom potrage za vodom, vlasti ipak, u skladu sa mogućnostima, donekle brinu o preživelim jedinkama.

Nadležni organi su prošle nedelje iz helikoptera bacili oko 1.000 kilograma šargarepe i slatkog krompira ugroženim i izgladnelim kolonijama valabi kengura i drugih životinjskih vrsta u Novom Južnom Velsu.

Podvig predstavlja jednu od najobimnijih akcija distribucije hrane tog tipa do sada, a raspodela namirnica će se nastaviti i u budućnosti kao mera oporavka divljine nakon razorne vatrene katastrofe, najavio je ministar energetike i životne sredine u ovoj australijskoj saveznoj državi Met Kin.

Kin je na društvenoj mreži Tviter podelio fotografiju, kako je sam napisao, „srećnog korisnika“ svojevrsne narodne kuhinje.

Tamo gde je to izvodljivo, ministar je najavio i postavljanje kamera kako bi se pratilo hranjenje i raznovrsnost nahranjenih životinja.

Sju Ešton, predsednica jedne bolnice za koale, je skrenula pažnju da koale ne jedu povrće na koje je trenutno na jelovniku spasilačkih službi i da se one hrane isključivo lišćem eukaliptusa.

Povrh toga, iako nisu ugrožena vrsta, užasno teško podnose požare. Objasnila je da se njihova instinktivna reakcija u tim trenucima – da se popnu i sklupčaju na drvetu – pokazala kao fatalan izbor. Čak i da prežive, na šapama će im se vrlo verovatno pojaviti izuzetno teške opekotine koje će im onemogućiti penjanje.

Univerzitet u Sidneju je procenio da su u Australiji do sada smrtno stradalo više miliona životinja, uključujući ptice, gmizavce i sisare. U računicu nisu uključeni šišmiši, žabe i insekti.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti