Nišlije čiste naselje Durlan, od Opštine traže park

Foto-ilustracija: Unsplash (Krisztina Papp)

Zato što u delu naselja Durlan u Nišu u blizini obdaništa i osnovne škole, kako ističu stanari okolnih zgrada, ne postoji ni jedan uređeni park, oni su rešili da uz pomoć eko-aktivista u nedelju najpre organizuju akciju čišćenja tog prostora od smeća i rastinja, a potom i da peticijom od Opštine traže da očišćeni prostor dobije zvaničan status parka.

Od nadležnih javnih preduzeća, dodaju, tražiće da se ubuduće priključe redovnom održavanju novog parka. Za nedelju u 10 sati zakazano je okupljanje u dvorištu Osnovne škole “Miroslav Antić” u Durlanu, gde će svima koji se odazovu pozivu Inicijative “Zeleni zid Niš” na akciju čišćenja prostora između Knjaževačke i Ulice Dragiše Mišovića, kako navode, biti podeljene vreće za otpad i rukavice za rad.

Sa tom opremom, građani će otpočeti dvočasovnu akciju za uklanjanje smeća i rastinja, koji je, kako ističu iz Inicijative, godinama bio neodržavan. A kada taj potez u njihovom komšiluku bude očišćen, najavljuju da će od nadležnih zatražiti da deo tog prostora dobije zvaničan status parka.

Da bi to ostvarili, od naredne nedelje počeće sa prikupljanjem potpisa za peticiju, najpre na internetu, a zatim i na štandovima po naselju, koju će predati Opštini Pantelej.

Od Opštine Pantelej očekuju da podrže inicijativu, a od nadležnih javnih preduzeća da, kako kažu iz Inicijative, zajedno sa građanima budući park održavaju čistim.

U odgovoru Južnim vestima iz Panteleja kažu da će inicijativu stanara razmotriti kada ona pristigne, a da parcela za koju građani traže da dobije status parka, kako ističu, prema planskim dokumentima ima namenu stanovanja srednje gustine, sa postojećim međublokovskim prostorom, uključujući i potrebna parking mesta za stanare.

Dodaju i da će reagovati u skladu sa procedurom kako bi se površina privela novoj nameni a u skladu sa važećim planskim dokumentima.

Inače, pored ove akcije iz “Zelenog zida”, kako navode na Fejsbuk strani, već su učestvovali u uklanjanju deponije u niškom naselju Čalije, a svojim objavama na toj društvenoj mreži skreću pažnju na problem sa zagađenjem vazduha i značaj životne sredine.

Autor: N. Mitić

Izvor: Južne Vesti

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti