Od tramvajskoj stajališta do najpopularnijeg parka u gradu

Nakon što je proglašeno vanredno stanje u Italiji, usled pandemije koronavirusa, neke od zaštitnih mera države, bile su karantin i obustava rada ugostiteljskih objekata.

Tim odlukama su građani ostali bez mesta za okupljanje i druženje.

U međuvremenu, tramvajski saobraćaj u Torinu je obustavljen nakon što je grad nabavio duže vagone, pa je tako jedno tramvajsko stajalište, sa svojim okolnim područjem ukupne dužine 800 metara, ubrzo postalo potpuno zapušten0.

Neprofitno udruženje Torino Stratosferica došlo je na ideju da ga transformiše u park koji bi mogao da služi i kao javni prostor za socijalno distanciranu zabavu i razonodu građana svih uzrasta.

Više od 700 građana učestvovalo jeu  realizaciji projekta, a park je nazvan Precollina, po obližnjem kvartu.

Iako je na početku bilo planirano da ova ideja bude privremeno rešenje za pomenuti prostor, nakon što se vest proširila gradom i naišla na odobrenje javnosti, gradske vlasti su preinačile odluku o njenom privremenom statusu.

Ova zelena površina, opremljena klupama i prostorom za decu, ubrzo je postala i popularno mesto za rekreaciju, kao i prostor u kojem se održavaju brojni mini-koncerti, predavanja i izložbe na otvorenom.

Projektom je prostor oplemenjen i sadnjom stabala, pa tako u letnjim mesecima svi posetioci parka mogu da uživaju u hladu.

Iako je gradska vlast zamenila sve tramvaje, linija koja prolazi trasom ovog parka, nikada se nije vratila na ovu rutu.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti