U Nišu će se graditi spalionica otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Nova regionalna deponija sa spalionicom je nešto što se poslednjih meseci pominje kao rešenje problema odlaganja otpada u Nišu i okolini, a predsednik Aleksandar Vučić je potvrdio da to jeste plan i da se na tome radi sa kineskim i evropskim partnerima.

Spaljivanje otpada nije novina u komunalnom sektoru, ali se u Evropskoj uniji njegova primena preporučuje samo kada otpad ne može da se obnovi, reciklira ili deponuje na neki drugi način.

Spalionica bi bila jedan od predloga predviđen Regionalnim planom upravljanja otpada za niški region još iz 2010. godine. Na taj plan su se u mnogome naslanjali i naredni, uključujući i najnoviji o Regionalnoj deponiji “Keleš”.

U pomenutom planu piše da je jedna od mogućnosti i izgradnja deponije sa spalionicom. To bi imalo, kako se navodi, dvostruku korist jer bi spaljivanjem otpada nastajala toplotna energija koja bi dalje mogla da se koristi za grejanje, ali sam proces ima i negativnu stranu.

Međutim, naglašeno je da današnje spalionice imaju ugrađene uređaje koji efikasno regulišu emisije štetnih gasova i teških metala kao neželjenog, ali obaveznog produkta spaljivanja otpada.

Ova druga generacija spalionica svojim sistemima za prečišćavanje omogućava da se emisije štetnih gasova svedu na ‟prihvatljiv‟ – propisima dozvoljen nivo – piše u planu.

Zbog toga u EU ovaj proces upravljanja otpadom stavljaju pri kraju. Prema važećim direktivama EU, preporuka je da se spaljuje samo smeće koje ne može da se obnovi i reciklira.

“Pre nego što se krene s masovnom upotrebom otpada kao energenta, potrebno je ispuniti određene preduslove. Tako je pre spaljivanja važno obezbediti preduslove za primenu principa hijerarhije, sa akcentom na prevenciji nastajanja otpada, njegovu ponovnu upotrebu i reciklažu. Spaljivanju otpada treba se pristupiti kao krajnjem rešenju, neposredno pre deponovanja. Takođe, neophodno je razviti kapacitete institucija na svim nivoima za praćenje i kontrolu sprovođenja propisa, posebno pri spaljivanju otpada, uz obezbeđivanje kontinuiranog, pouzdanog praćenja kvaliteta vazduha”, piše Predrag Momčilović iz BOŠ-a.

Spalionica se trenutno gradi u Vinči, nadomak Beograda. Radove francusko-japanskog konzorcijuma su građani više puta prekidali tražeći da se ispoštuju svi standardi EU, što je na kraju učinjeno u oktobru prošle godine izmenama odluke na Skupštini Grada, pa je gradnja nastavljena.

Kada će se graditi niška deponija sa spalionicom još nije poznato, ali prema ranijim najavama trebalo bi da ide u paketu sa kragujevačkom. Podsetimo, projekat Regionalne deponije “Keleš” pre par godina je skoro došao do kraja, ali i pored nekoliko tendera nije nađen privatni partner za ovaj posao, pa je na kraju brigu o ovom problemu preuzela Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Pročitajte više ovde.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti