Na ulicama Kragujevca 120 kontejnera za staklenu ambalažu

Foto: Grad Kragujevac

Dan planete Zemlje u Kragujevcu obeležen je primopredajom 120 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže, koji su u grad na Lepenici stigli u okviru regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, navodi se na sajtu Grada Kragujevca.

U desetak gradova regiona stiglo je više od hiljadu ovakvih kontejnera sa ciljem uspostavljanja sistema odgovornog upravljanja staklenim ambalažnim otpadom. Projekat sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak, a uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović iskazao je uverenje da će poziv za reciklažu staklene ambalaže naići na dobar odziv među sugrađanima, kako na gradskom tako i seoskom području.

Kragujevac je pre dve godine dodatno unapredio sistem reciklaže, kada smo na 60 lokacija u gradu postavili kontejnere za razdvajanje sekundarnih sirovina – pet ambalaže i limenki, stakla i papira. Staklo kao otpad je naš problem i pitanje sopstvene savesti za čije rešavanje nije zadužen niko drugi osim nas –Kragujevčana“, rekao je predsednik lokalnog parlamenta.

JKP „Šumadija“ će utvrđenom dinamikom prazniti kontejnere i predavati staklenu ambalažu ovlašćenim operaterima na odgovarajući tretman. Direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević najavljuje da će 120 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže biti raspoređeno u gradskom, prigradskom i seoskom području i ističe da je pored primarnog cilja – reciklaže staklene ambalaže, važan cilj ovog projekta i edukacija građana o primarnoj selekciji otpada i zaštiti životne sredine.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka, operatera ambalažnog otpada, navodi da su razvijene evropske zemlje krenule sa uvođenjem primarne selekcije još 1992. godine, a Srbija tek 2010. Kako bismo dostigli nivo EU, ključno je da svako preuzme odgovornost za svoje postupke kada je u pitanju reciklaža – i institucije, i privreda, i građani.

„Svojim odgovornim poslovanjem Apatinska pivara 365 dana godišnje brine o životnoj sredini i našoj planeti, a na današnji dan i putem ovog projekta slavimo planetu Zemlju u Kragujevcu i to ‘na sva zvona’! Želimo da stvorimo naviku kod građana i ugostiteljskih objekata da odlažu staklenu ambalažu na pravi način obezbeđujući im odgovarajuće uslove za to“, rekla je Slobodanka Cucić, menadžerka korporativnih poslova Apatinske pivare, koja je jedan od finansijera projekta.

Slobodan Krstović, šef jedinice za životnu sredinu NALED-a, naglasio je da je cilj projekta da se poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20 posto.

„Reciklažom jedne tone stakla može da se uštedi 40 odsto energije i 50 odsto količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje za 20 odsto, tako da reciklažom stakla doprinosimo realnom pozitivnom uticaju na životnu sredinu“, poručuje Krstović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti