Nerealno skup ogrev, direktor „Srbijašuma“ poručuje: Hitno ograničiti izvoz i cenu

Foto-ilustracija: Pixabay

Građani uveliko spremaju ogrev za zimu. Potražnja koja je znatno veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta – skuplji su 30 do 50 odsto nego lane. Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada je Javno preduzeće „Srbijašume“ proglasila energetskim.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva, da je u „Srbijašumama“ kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

„‘Srbijašume spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina“, naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

Istakao je da je ovo preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana.

„Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja“, rekao je direktor napominjući da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Napomenuo je da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od „Srbijašuma“, ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.

Braunović je naglasio da su za osam godina u „Srbijašumama“ cene povećane svega za pet posto.

„Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču“, kaže vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“.

Foto-ilustracija: Pixabay

Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz „Srbijašuma“ košta maksimalno 8.000 dinara.

„Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. ‘Srbijašume’ su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer sada ima 100.000 korisnika“, rekao je.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom „Srbijašume“ razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.

„Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova“, rekao je Braunović.

Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bore, pored „Srbijašuma“, i vojska i policija.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti