Nema više Štulićevih tisa u Zagrebu

Foto: http://zelena-akcija.hr
Foto: http://zelena-akcija.hr

Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine Grada Zagreba juče je većinom glasova potvrdio zahteve Inicijative „Vratite magnoliju“ i doneo Zaključak kojim se traži hitna obustava radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne sprovede javna rasprava o predlogu rešenja uređenja zelene površine oko Doma likovnih umjetnika i celog tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, stručna javna rasprava i savetovanje s Vijećem Gradske četvrti.

Usprkos tome, gradska vlast Zagreba je u zoru posekla Štulićeve tise.

Zahvaljujući sednici odbora, javnost je, nakon nedelja i nedelja traženja informacija, po prvi put imala priliku za kratki uvid u dokumentaciju projekta uređenja Trga žrtava fašizma, koji je prva faza realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a koja obuhvata i ulicu Franje Račkoga i Trg žrtava fašizma.

Ono što se može na osnovu doista kratkog uvida zaključiti jest da se projekat menja u hodu, očito bez ikakvih stručnih konsultacija.

U odnosu na javnosti dostupne informacije o početnom rešenju projekta, prema kojima se celi park oko paviljona trebala pretvoriti u travnjak i poseći drvored u Ulici Franje Račkog, vidljive su dve izmene vezane uz zelenilo: sačuvaće se pet platana na rubnim delovima livade oko paviljona i nešto grmlja na livadi i sačuvaće se oba drvoreda u ulici Franje Račkog. Ali i pored toga, projektom je predviđeno rušenje čak 22 stabla i 20 grmova, uključujući i redak i dekorativan grm prstenaste konopljike koji je u istom elaboratu najpre proglašen zaštićenim, a zatim određen za rušenje!

Pored toga, posađene „zamjenske“ magnolije nisu predviđene projektnom dokumentacijom, i svakom je vidljivo kako su posađene u hodu, kao reakcija na proteste građana i građanki kada je gradonačelnik Zagreba obećao „da će trg nakon preuređenja biti tri puta ljepši i imati dva puta više magnolija.“  Ni krive ni dužne, magnolije su zasađene na potpuno nesuvislim mestima i bez ikakvog plana.

Bez obzira na tugu zbog seče Štulićevih tisa i svega ostalog do sada posečenog zelenila, inicijativa nastavlja s protesnim druženjima sredom i pritiskom da se sačuva ostatak zelenila i da se takvi vredni prostori u gradu Zagrebu ne planiraju autokratskim potezima gradonačelnika.

Inicijativa podseća kako je ovo tek početak realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti koji se proteže od Draškovićeve ulice, Trga burze, preko ulice Franje Račkoga, Trga žrtava fašizma, Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove ulice, a o kojem javnost i struka zna vrlo malo ili gotovo ništa.

Inicijativu „Vratite magnoliju“ čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti