UAE za saradnju i pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine

Foto: http://www.ekologija.gov.rs/
Foto: http://www.ekologija.gov.rs/

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan primio je juče delegaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koju je predvodio ministar klimatskih promena i životne sredine Tani Alzejudi.

Trivan je tokom susreta izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dveju zemalja, kako političkim, tako i privrednim, koji daju široki okvir za intenziviranje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine.

On je istakao da je životna sredina najperspektivnija oblast za investiranje u Republici Srbiji, te da su nam potrebne investicije i savremene tehnologije, posebno u sektoru otpada i otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, investicija od pet do 15 milijardi evra u preradu otpadnih voda znači čistu i zdravu Srbiju, nova radna mesta, i čvršću saradnju sa prijateljskim zemljama kroz ovaj poslovni zadatak, koji je obostrano koristan.

Ministar je istakao da je ovo prilika da se Srbiji pomogne u delu tehnologije i u oblasti investiranja, uz napomenu da naša zemlja treba da u narednih trideset godina u životnu sredinu uloži 30 milijardi evra, koje je moguće obezbediti kroz privatno-javna partnerstva i udruživanjem sa drugim zemljama i njihovim kompanijama.

Trivan je izrazio spremnost za saradnju u svim oblastima – od zaštite prirode do tretiranja otpadnih voda, energetske efikasnosti i korišćenja modernih tehnologija u zaštiti životne sredine.

On je izrazio zahvalnost UAE na spremnosti da pomognu Srbiji jer je to način da zaštita životne sredine postane jedan od nosioca razvoja naše države.

Alzejudi je preneo podršku UAE i otvorenost za saradnju i pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine.

UAE, kako je naveo, sarađuju sa velikim brojem zemalja u oblasti zaštite životne sredine, imaju dobra rešenja u zaštiti ptica i mogu da odvoje deo fonda za naše ugrožene vrste, kao i za sektor prerade otpada i otpadnih voda.

On je, ukazavši na visoke standarde u ovoj oblasti, poručio Srbiji da mora biti strpljiva, jer će zaštita životne sredine postati jedan od najvažnijih sektora u oblasti investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti