Nema nestašice energenata, snabdevanje gasom preko Bugarske bez zastoja

Foto-ilustracija: Unsplash (Tian Kuan)

Obezbeđene su dovoljne količine energije i energenata za domaćinstva i za privredu i nema nikakvih restrikcija u isporuci. Isporuka gasa koji Srbija dobija preko Bugarske obavlja se u skladu sa ugovorom sa “Gaspromom”. U slučaju da Bugarska prestane da kupuje ruski gas, Srbija je spremna, imamo sve što je potrebno za operativnu energetsku bezbednost, poručila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

“Za sada je isporuka gasa uobičajena. Dobijamo dnevno od „Gasproma“ šest miliona kubnih metara gasa. Kada je reč o najavama sankcija prema Rusiji koje smo mogli da čujemo od premijera Bugarske i pojedinih ministara – one su različite. U svakom slučaju, jedno je prekid snabdevanja za Bugarsku, što će svakako pogoditi tu zemlju, a drugo je pitanje tranzita. To ne mora da znači da tranzit treba da bude obustavljen i to nije pitanje samo Srbije, već i Mađarske, koja je krajem prošle godine potpisala 15-godišnji ugovor sa „Gaspromom““, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Mihajlovićeva je istakla da u slučaju da dođe do takve situacije, Srbija ima spreman plan.  

“U slučaju najcrnjeg scenarija, da ne postoji mogućnost snabdevanja gasom iz tog pravca, imamo mogućnost da gas dobijamo preko Mađarske, da koristimo svoje skladište i dok ne bude gotov gasovod Niš-Dimitrovgrad, čime dobijamo mogućnost da gas dobijamo iz drugih izvora, nađemo privremenu supstituciju za gas. Postoje razni scenariji i krizni planovi i spremni smo na sve. Održavamo komunikaciju i sa Bugarskom i sa Rusijom i u narednim godinama je sve moguće, posebno što je i predlog Međunarodne agencije za energetiku zemljama EU da ne sklapaju nove ugovore sa „Gaspromom“ kada postojeći isteknu“, objašnjava ministarka.

Prema njenim rečima Vlada radi na tome da imamo stabilno i redovno snabdevanje, kao i da je obezbeđeno sve što je potrebno za operativnu energetsku bezbednost. 

“Imamo dizela i benzina za više od mesec dana u rezervama, mazuta, TNG-a, nabavljamo još 20.000 tona sirove nafte. Ova kriza će se svakako odraziti na sve države i njihove ekonomije. Jako je teška situacija za celu Evropu i ova kriza neće brzo nestati. Ono što je važno je da prestane rat u Ukrajini, pa da onda može da se razgovara o daljim koracima, ali ovo su promene za energetski sektor na globalnom nivou”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da su obezbeđenje dovoljne količine električne, toplotne energije, gasa, naftnih derivata i, što je podjednako važno, istovremeno se radi na tome da budemo energetski bezbedni u narednim godinama i decenijama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti