Stabilno snabdevanje Srbije energentima

Foto-ilustracija: Pexels

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom trenutno je stabilno i nema razloga za brigu, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema rečima Raše Kojčića, pomoćnika ministarke rudarstva i energetike, oni su učinili dosta toga kako bismo se uskladili sa direktivama EU i u poslednjih godinu dana povećane su obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 30 odsto.

“Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima EU. Velika energetska kriza pogodila je ceo svet i u skladu sa tim, mnoge države u našem regionu i celom svetu reagovale su i ograničile cene derivata radi zaštite domaćih potrošača. Mi smo uredbom ograničili cenu evrodizela na 179 dinara u maloprodaji i bezolovnog benzina na 171 dinar. Isto su uradile i Hrvatska, Mađarska i mnoge druge zemlje. Pomno pratimo dešavanja na tržištu sirove nafte koja se direktno reflektuju na cene energenata u maloprodaji“, rekao je Kojčić, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik ministarke istakao je da je Srbija započela radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske koji će dati doprinos većoj sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

“Interkonektor Niš-Dimitrovgrad doprineće diversifikaciji ruta i snabdevača prirodnog gasa. Preko njega ćemo moći da se povežemo na interkonektor između Bugarske i Grčke koji će biti završen prema najavama ove godine. Time dobijamo mogućnost snabdevanja gasom iz Južnog gasnog koridora koji od Kaspijskog jezera ide preko Azerbejdžana, Turske i Grčke. Pored novih interkonekcija treba da radimo i na proširenju podzemnih gasnih skladišta čime dobijamo nove strateške rezerve koje dosta znače prilikom prekida u isporuci ovog energenta“, poručuje on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti