Srbija uvozi struju kako bi održala energetsku stabilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Snabdevanje električnom, toplotnom energijom i gasom u Srbiji je stabilno i zahvaljujući finansijskoj stabilnosti države obezbeđena je dovoljna količina energije i energenata. Kako je rekla Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, neće biti prekida u snabdevanju domaćinstava i privrede.

„Od 11. decembra mi uvozimo električnu energiju, ali je suština da ni građani ni privreda ne budu u problemu i da ne dolazi do prekida u napajanju. U Srbiji je osigurano svakodnevno snabdevanje električnom energijom zahvaljujući finansijskoj stabilnosti koju je obezbedila Vlada. Uvozimo električnu energiju, jer EPS još ne može da proizvode dovoljne količine struje. Hladniji su dani, očekivano je da trošimo više. Juče je uvezeno 16,4 odsto od ukupne potrošnje električne energije. Od kada se desio kolaps 11. decembra, uvoz varira između 15 i 20 odsto, nekad je bilo i više od 20 procenata, ali je dobro što smo juče u našim termokapacitetima proizveli više električne energije nego tada“, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.

Kako je objasnila svakodnevno se analizira situacija sa ugljem, u tome učestvuju predstavnici Ministarstva, Vlade i stručnjaci sa fakulteta i da će analiza pokazati šta je potrebno uraditi u narednom periodu. Govoreći o ceni na evropskim tržištima, kaže da očekuje da će cene struje i gasa nastaviti da rastu.

„Cena struje je preko 200 evra za megavat-sat i ne očekuje se da će biti niža. Cena gasa ponovo raste, najviše zbog ekonomskih i političkih odnosa između Rusije i EU. Kao mala država, mi smo zahvaljujući finansijskoj stabilnosti obezbedili dovoljne količine ovog energenta, a potrošnja u našoj zemlji raste. U utorak je potrošeno 14 miliona kubnih metara gasa“, dodala je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti