Unija poslodavaca: Skuplja struja poskupljuje većinu proizvoda i usluga

Foto-ilustracija: Pixabay

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ono dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno će ugroziti poslovanje značajnog broja firmi.

Kako napominju u martu ove godine preduzeća su kupovala struju po ceni od 60 evra za megavat čas i da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 evra, a trenutno se za megavat čas plaća 135 evra.

“Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne enrgije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge. Zato Unija poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje”, navodi se u saopštenju.

Unija traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu i da u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da razumeju potrebe privrede, ali oni moraju se vode tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama.

 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti