Napredak u zaštiti oprašivača – Odobrena prva vakcina za pčele

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država odobrilo je upotrebu vakcine za pčele, koja će biti prva u svetu, i koja bi trebalo da ih zaštiti od bolesti koje mogu da opustoše kolonije za samo tri nedelje.

Kako navode američki mediji, vakcinu je kreirala američka biotehnološka kompanija “Dalas Animal Health”, kako bi sprečila odumiranje ovih insekata od strane američke gljivične bolesti koja slabi kolonije tako što napada pčelinje larve.

Iz ove kompanije upozoravaju da se jedna trećina globalnog snabdevanja hranom oslanja na oprašivanje, i kako bi prinosi bili visoki, zdrave košnice su i te kako neophodne. U poslednjih nekoliko godina gljivična bolest sve više napada košnice, a do sada je jedini metod lečenja bio da se spaljuju zaražene jedinke, košnice i oprema, kao i skupi tretmani antibioticima koji imaju veoma ograničenu efikasnost.

Pročitajte još:

„Uvereni smo da će ova vakcina pomoći u zaštiti pčela. Naši testovi takođe ne pokazuju negativan uticaj na med, jer je proizvod bez hemikalija, bez GMO i organski”, ističe se na sajtu kompanije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Služba za poljoprivredna istraživanja USDA na svojoj veb stranici opisuje američku bolest gljivica kao „jednu od najrasprostranjenijih i najrazornijih bolesti legla medonosnih pčela“, što je predstavnicima Dalan Animal Health-a dalo podstrek da se posvete pružanju inovativnih rešenja za zaštitu oprašivača i promovisanje održive poljoprivrede.

„Globalni rast populacije i promena klime povećaće važnost oprašivanja pčelama da bismo obezbedili naše snabdevanje hranom. Spremni smo da promenimo način na koji brinemo o insektima, utičući na proizvodnju hrane na globalnom nivou“, rekla je dr Anet Klajzer, izvršna direktorka ove kompanije.

Kako funkcioniše vakcina

Vakcina sadrži neaktivnu verziju bakterije paenibacillus larvae, koja uzrokuje bolest. Ova bakterija potom dolazi putem hrane do matice, koja prenosi dalje na larve, čime se smanjuje smrtnost od ove rasprostranjene bolesti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti