Autobuska stajališta kao utočišta za pčele

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Lester u Engleskoj pokrenuo je ekološku inicijativu pčelinjih stanica. Naime, oni su na krovove 30 autobuskih stajališta posadili divlje cveće i zelenilo. Osim što su ovi krovovi idealna mesta za pčele, prečišćavaju vazduh i podržavaju biološku raznolikost grada.

Čelni ljudi grada najavili su da će nastaviti sa ovim projektom i da postoji desetogodišnji plan u čijem je fokusu stvaranje ekoloških alternativa koje će poboljšati i unaprediti biodiverzitet u samom gradu i okolini.

Planirano je da sva autobuska stajališta u ovom gradu budu oplemenjena biljkama, divljim cvećem i zelenilom, kako bi postala utočišta za pčele. Osim toga, na sva stajališta, na koja je moguće, biće postavljeni solarni paneli za osvetljenje grada.

Ideja o ekološkim skloništima pogodnim za pčele zaživela je još 2019. godine kada je u gradu Utrehtu u Holandiji obnovljeno 300 gradskih autobuskih stajališta. Pčele u ovom gradu dobile su oaze bogate cvećem, zelenilom i biljkama, a sve to je imalo neverovatan efekat na životnu sredinu.

Od tada mnogo gradova širom Evrope započelo je slične projekte a sve u cilju zaštite insekata bez kojih ne bi bilo ni života na zemlji.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti