Autonomna košnica – spas za pčele

Foto-ilustracija: Pixabay

“Vredan kao pčela” je izreka koju svi mi slušamo od malih nogu. I to nije ni malo čudno, jer pčela za jedan dan opraši oko 4.000 cvetova. Zahvaljujući njenom “poslu” mi uživamo u jabukama, breskvama, kajsijama i drugoj hrani. Često zaboravljamo koliko su pčele važne za naš ekosistem i da bez njih ne bi bilo života na Planeti Zemlji.

Naučnici godinama upozoravaju na to da ako nestanu pčele, nestaće i hrana, a onda i mi. Čini se da ova upozorenja ne dopiru do svih ljudi. Svedoci smo toga da zbog nemara poljoprivrednika, što u Srbiji, regionu, pa i u celom svetu, umire na milione pčela.

Najčešći uzrok njihovog pomora je upotreba zabranjenih pesticida. Koliko je situacija alarmanta pokazuje podatak da u Kini postoji oblast u kojoj, zbog upotrebe hemije, insekata više nema i da zbog toga biljke moraju ručnu da oprašuju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Kai Wenzel)

I mnogi naučnici i istraživači rade na tome da pronađu alternativne metode za oprašivanje biljaka, ali su svi saglasni u tome da pčele ništa ne može da zameni. Zato mnogi pokušavaju da pomognu pčelama i da ih na neki način zaštite.

Startap kompanija iz Izraela otišla je korak dalje i napravili su jedinstvenu autonomnu košnicu “Bihoum” (Beehome) koja je opremljena robotskim pčelarom koji leči i čuva pčele i podržava njihovu prirodnu inteligeniciju. Izumitelji ove košnice se nadaju da bi ona mogla da spasi kolonije pčela od izumiranja, navodi se na sajtu Svetskog ekonomskog foruma.

Košnica je u stvari mašina veličine teretne prikolice i nju mogu da stanu 24 društva pčela. Robotski pčelar skenira saće i na taj način ih proverava da li su bolesne, tj. registruje da li postoje pesticidi i obaveštava o potencijalnim opasnostima. Pčele se prate pomoću video nadzora, a pametne tehnologije povećavaju kapacitet oprašivanja i proizvodnju meda.

Idejni tvorci ove košnice smatraju da će ona zaštiti pčele i da će rešiti mnoge probleme koje do sada nisu mogli da budu prevaziđeni.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti