Na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata

Photo illustration: Pixabay

Bogato ležište zlata pronađeno je na lokalitetu Čoka Rakita u Žagubici, oko tri kilometrajugoistočno od Projekta zlata Timok, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako navode preliminarno su određene dimenzije ovog ležišta 500m x 250m x 80m, i dodaje da preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Prema rečima ministarke Dubravke Đedović, potencijalne rezerve važne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

“Projekat je u fazi istraživanja i potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi”, objasnila je ona.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, ishod istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući je u smislu postojanja visokog sadržaja zlata, kao i mogućnosti njegovog dobijanja kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ovo potencijalno ležište, kako je navela, daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije „Dundee Precious Metals INC“, koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Pomenuti rezultati predstavljaju važan korak u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu, dodaje se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti