Nakon što je spasio svoju vrstu od izumiranja, Dijego „odlazi u penziju“

Foto: Nacionalni park Galapagosa, via UNEP

Dijego, otac 40 odsto populacije džinovskih kornjača Chelonoidis hoodensis sa Galapagosa, odnosno više od 800 jedinki, se povukao iz programa razmnožavanja. Jedna od najpopularnijih životinja na svetu je prethodnih 87 godina svojom ogromnom fertilnošću doprinela spašavanju svoje vrste od izumiranja, a 15. juna se vratila u mesto porekla i „otišla u penziju“.

Zajedno sa Dijegom u divljinu na nenaseljenom ostrvu Espanjola ove nedelje je pušteno još 14 kornjača koje su prethodnih decenija takođe bile u zatočeništvu, u Centru za konzervaciju na ostrvu Santa Kruz, sa ciljem parenja i očuvanja vrste. Novo prebivalište ove herojske ekipe je u sklopu arhipelaga Galapagos u Ekvadoru.

Džinovska kornjača, stara više od sto godina, je 30 godina provela u zoološkom vrtu u San Dijegu (Sjedinjene Američke Države). Odatle je 1976. godine preseljen na Galapagos kako bi pomogao konzervacionističkim naporima.

Foto: Nacionalni park Galapagosa, via UNEP

Kada se Dijego doselio, na ostrvima je živelo tek 12 ženki njegove vrste, a on je zaslužan za skok populacije na više od 2.000 kornjača. Četrnaest vrsta džinovskih kornjača koje su naseljavale arhipelag navodno su Čarlsu Darvinu bile izvor inspiracije za teoriju evolucije putem prirodne selekcije. U međuvremenu su tri od njih nestale – Chelonoidis abingdonii, Chelonoidis niger i Chelonoidis phantasticus.

Galapagos se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Predstavlja dom za neke od najunikatnijih, najosetljivijih i naučno najznačajnijih ekosistema na našoj planeti, ali konzervatori sve više strahuju da će prekomerni turizam narušiti njihovo funkcionisanje.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti