Stotinu morskih kornjača se izleglo na brazilskoj plaži – ovog puta bez publike

Na plaži na severoistoku Brazila, u blizini grada Paulista, u nedelju, 22. marta izleglo se gotovo stotinu mladih morskih kornjača, a ovom srećnom događaju moglo je prisustvovati samo nekoliko predstavnika lokalnih vlasti i fotografa. Kao i u ostatku sveta, okupljanje građana Pauliste nije bilo dopušteno zbog mera opreza radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa, pa se izleganje mladih kornjača koje tradicionalno privlači (pre)velik broj lokalnog stanovništva i turista ipak odigralo bez publike.

Foto: Wikipedia/Fins

„Stvarno je prelepo jer možete videti taj trenutak kada mlade kornjače počinju izlaziti iz jaja i posmatrati njihovo kretanje plažom“, rekao je za „Gardijan“ Roberto Kato, sekretar za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi. Ovaj događaj je od velike važnosti jer 97 mladih kornjača pripada kritično ugroženoj vrsti karete morskih kornjača (Eretmochelys imbricata), kojima prema Svetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF) preti izumiranje, a uvrštene su na crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature – IUCN).

Iako brazilski predsednik Žair Bolsonaro i dalje uporno odbija uvođenje karantina na nacionalnom nivou, određene brazilske savezne države su ipak odlučile provoditi restriktivne mere, a među njima je i Pernambuko, u kojoj je do sada potvrđeno 68 slučajeva zaraze koronavirusom.

„Brazil nije spreman za eksponencijalni rast broja zaraženih, stoga moramo dobiti na vremenu kako bismo osigurali infrastrukturu i lečenje inficiranih osoba“, rekao je Paulo Kamara, guverner brazilske savezne države Pernambuko, u kojoj se nalazi i grad Paulista.

Prema stručnjacima koji učestvuju u projektu Tamar, namenjenom za zaštitu morskih kornjača duž hiljade kilometara brazilske obale, ova vrsta polaže jaja duž severoistočne obale Brazila i strogo je zaštićena. Karete morske kornjače mogu da narastu do dužine od 110 cm i u proseku su težine 85 kg, a njihovo portugalsko ime „tartarugas-de-pente“ (pente = češalj) delom otkriva razlog zbog čega je ova morska kornjača uvrštena na popis kritično ugroženih vrsta. Naime, njihovi oklopi su se nekada široko koristili za izradu češljeva i okvira za naočare. Kako navodi Roberto Kato, plaže u okolini Pauliste nekada su bile dom za četiri od pet vrsta morskih kornjača koje žive uz brazilske obale: zelene kornjače (Chelonia mydas), pacifičke maslinaste kornjače (Lepidochelys olivacea) i glavate kornjače (Caretta caretta), kao i pomenuta ugrožena vrsta.

Ove godine se na plažama u blizini Pauliste izleglo više od 300 kornjača. Morske kornjače ovde polažu jaja počevši od januara svake godine, a mlade kornjače se obično izležu u aprilu ili maju. „Ovog puta zbog koronavirusa nismo smeli da otkrijemo da se to događa krajem marta“, rekao je Roberto Kato. Možda bi to trebalo da postane pravilo i u vremenu nakon epidemije koronavirusa, koja bi nas konačno trebala podstaći na ozbiljno i iskreno sprovođenje aktivnosti očuvanja prirode i zdrave životne sredine. Više nego ikada pre priroda nam ovih dana upućuje jasnu poruku: ona bez nas može, no mi bez nje ipak ne možemo opstati!

Izvor: S.F./Ekovjesnik   

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti