Evropska unija traga za mladim evropskim ambasadorima Zapadnog Balkana!

Da li ste stari između 18 i 29 godina? Da li živite na Zapadnom Balkanu? Da li sebe vidite kao potencijalnog lidera i nekoga ko pozitivno utiče na svoju sredinu?

Foto: EU info

Ako su vaši odgovori DA, onda je ovo poziv baš za vas. Sve što treba da uradite jeste da popunite kratak formular (na engleskom jeziku) i snimite video u trajanju od jednog minuta o svojim talentima, ambicijama i idejama.

Ovim prvim pozivom traži se 60 dinamičnih mladih pojedinaca sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Potencijalni podnosioci zahteva ne moraju imati prethodno iskustvo u programima i inicijativama EU, ali bi trebalo da imaju interesovanje za učenje o vrednostima EU i promovisanje mogućnosti koje EU nudi.

„Mladi ljudi su esencijalni element koji može pomoći Srbiji da ostvari cilj članstva u EU i zato želimo da investiramo u ovu mrežu mladih evropskih ambasadora kao deo sire strategije za uključenje mladih iz čitavog regiona“, kaže direktorka Evropske komisije za Zapadni Balkan Ruiz Kalavera.

„Želimo da vidimo mlade ljude koji su puni entuzijazma i strasti sta god ona bila, snimanje, fotografija, aktivizam ili na primer zaštita životne sredine. Želimo njihovu posvećenost da tu svoju strast da sve sto nauče dele sa ostalim mladim ljudima u svojim zajednicama“, zaključuje Kalavera.

Ono što je najvažnije, Mladi evropski ambasadori (YEA) moraju biti otvoreni za razmenu ideja, ulaganje svog vremena i razvoj talenata. Kao članovi YEA, imaće priliku da se povežu sa svojim vršnjacima iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, kao i EU, kroz događaje i studijska putovanja.

Očekuje se da se uključe u različite vrste kreativnih i društvenih akcija i da nauče kako da vrše pozitivan uticaj na mlade. Imaće priliku i da učestvuju u prilagođenim kursevima obuke kako bi razvili svoja znanja i veštine.

Posvećeni ste umetnosti i kulturi? Volite sport i lako premošćuje kulturne podele? Ili ste možda posvećeni zaštiti životne sredine? Bez obzira na vaša interesovanje, ako želite da podelite inspirativnu poruku – mreža Mladih evropskih ambasadora traži baš vas.

Prijave su otvorene, a rok za predaju je 15. jul 2020. godine. Svi detalji o YEA platformi, procesu odabira i načinu prijave mogu se naći na ovom linku.

Izvor: EU info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti