Najodrživiji elektromobil? Za proizvodnju električnog Folksvagena koristiće se isključivo čista energija!

Nemački proizvođač automobila Folksvagen je najavio da će prvi električni automobil koji ova kompanija izbaci na tržište biti potpuno ugljenično neutralan, ukoliko ga njegovi kupci dopunjavaju na punjačima koje crpe energiju iz obnovljivih izvora.

Foto-ilustracija: Pixabay

Proces snabdevanja potrebnim sirovinama i delovima, proizvodnja i infrastruktura za punjenje za Folksvagenov model ID. biće u potpunosti održivi. Auto i baterije proizvodiće se u fabrici u gradu Cvikau u nemačkoj saveznoj državi Saksoniji koja se snabdeva isključivo čistom energijom. Ovaj podvig je deo šireg cilja za dekarbonizaciju Folksvagenovih proizvodnih pogona.

Folksvagen na struju će ugledati svetlo dana sledeće godine, a zahvaljujući obnovljivim izvorima energije korištenim u Cvikau godišnja proizvodnja ovog elektromobila rezultovaće jednim milionom tona ugljen-dioksida manje u odnosu na onu tradicionalnu. Količina zagađujućeg gasa jednaka je količini koju u atmosferu ispusti elektrana na ugalj koja obezbeđuje struju za 300 hiljada domaćinstava.

Kako bi emisije štetnih gasova tokom čitavog životnog veka četvorotočkaša ostale na nuli, vozači modela ID. bi trebalo da pune svoja vozila na „izvorištima“ zelene energije, odnosno stanicama za punjenje koje se napajaju energijom iz obnovljivih resursa.

Tomas Ulbrih, član kompanijskog odbora zadužen za elektromobilnost, rekao je da klimatske promene predstavljaju najveći izazov našeg vremena i dodao: „Folksvagen će kao najveći svetski proizvođač automobila preuzeti odgovornost. Novi ID. će da bude naše prvo klimatski neutralno električno vozilo.“

Do 2023. Folksvagen namerava da uloži 9 milijardi evra u elektromobilnost i da do 2025. tržišnu ponudu elektromobila obogati sa 20 svojih modela.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti