Održan Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je juče u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, da naša energetika u potpunosti deli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike, da će Crna Gora čak i premašiti ambiciozni plan udela obnovljivih izvora energije te da nema odustajanja od ekološke Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore

„Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumeva dobro promišljen i dugoročan plan.

Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike.

U tom smislu, vaš današnji posao, uvaženi ministri, u bitnom je olakšan. Nedvosmislena opredeljenost zemalja regiona ka evropskim integracijama, važan je opredeljujući faktor dugoročnih nacionalnih energetskih politika i strategija.

Crna Gora tu nema dilemu. Premda izuzetno mala, naša energetika u potpunosti deli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike. Uvozna zavisnost, izazovi zaštite životne sredine, još uvek značajan prostor za unapređenje energetske efikasnosti, prijemčivost energije i energenata našim građanima i privredi, pitanja su sa kojima se suočava ova kao i svaka druga odgovorna Vlada u Evropskoj uniji“, rekao je premijer.

Foto: Vlada Crne Gore

Predsednik Vlade Duško Marković poručio je da je put Crne Gore jasan dodajući da će se u Crnoj Gori graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

„Crna Gora će, već je izvesno, doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020. godine.

Plaćamo visoku cenu za to, ali ostajemo uvereni da će se ispravnost ovog hrabrog opredeljenja potvrditi već na srednji rok.

Početni propusti nas ne smeju dovesti u dilemu da li odustati od suštinski plementite namere.

Nema odustajanja od ekološke Crne Gore. Ali to podrazumijeva i ispravljanje propusta i permanentno unapređenje primenjenih modela“, rekao je premijer.

Predsednik Vlade Crne Gore je rekao da nije slučajno to što koreni regionalne saradnje i savremene Evrope sežu do uglja i čelika.

Foto: Vlada Crne Gore

„Pitanja energetike i industrije ni davne 1951. godine nije bilo opravdano razmatrati u izolovanim nacionalnim okvirima.

A danas, u svetlu jasne potrebe za dekarbonizacijom i energetskom tranzicijom, tehnička potreba za integracijom kontinenta veća je nego ikad.

Zemlje Zapadnog Balkana, kad već nisu bile tu u vreme pune ekspanzije uglja kao energenta, ne smeju propustiti priliku da budu deo društva koje će ga prvo napustiti“ , zaključio je premijer.

Konferenciju je uz predsednika Vlade Crne Gore otvorio i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti