Iskustva Crne Gore u otvaranju Poglavlja 27 dragocena za Srbiju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović razgovarali su juče u Beogradu o razvoju saradnje u različitim oblastima zaštite životne sredine, razmenili iskustva u oblasti zaštite prirode i iskazali obostranu podršku u procesu EU integracija.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, ministri su zajednički ocenili da je saradnja dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine dobra i kvalitetna i da je ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 i dostizanje evropskih ekoloških standarda značajno ne samo radi ulaska u Evropsku uniju, već pre svega radi građana obe zemlje kojima zdravija životna sredina pruža kvalitetniji život.

„Dobro je da svi u regionu imamo dobre odnose i dobru saradnju u oblasti zaštite životne sredine jer ekologija suštinski povezuje sve nas. Dragoceno nam je iskustvo u otvaranju Poglavlja 27 koje je ministar Radulović podelio sa nama, je je naš strateški interes da dobro pripremimo i ispregovaramo to poglavlje koje je jedno od najvažnijih i najzahtevnijih u procesu evrointegracija“, rekao je ministar Trivan.

Ministar Radulović je ukazao na značaj kontinuirane saradnje u oblasti zaštite životne sredine i istakao da je za obe zemlje dragocena razmena iskustava u dostizanju evropskih standarda.

Govoreći o zaštiti prirode, Radulović je rekao da je u Crnoj Gori stavljen moratorijum na gradnju minihidrolektrana jer je dosadašnja izgradnja pokazala devastirajuće efekte po eko sistem, i naveo da su i evropska iskustva i ocene da su solarni i vetro energenti bolji način za dobijanje energije iz obnovljivih izvora.

Sagovornici su razmenili iskustva i u rešavanju problema u oblasti prerade otpadnih voda i otpada, aerozagađenja ocenivši da je u njihovom rešavanju važan odgovoran odnos i primena najboljih svetskih i evropskih ekoloških standarda.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti