Najduži podmorski kabl, vredan 2,2 milijarde evra, povezaće norvešku i englesku elektromrežu

Završeno je više od polovine projekta pod nazivom „Severnomorska veza“ (North Sea Link). Dva najduža paralelna podmorska kabla na svetu, dugačka 720 kilometara, spajaće elektromreže Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: National Grid

Projekat sprovode norveški i engleski operatori prenosnog sistema „Statnett“ i „National Grid“. Uloženo je čak 2,2 milijarde evra.

Kada je proizvodnja u vetroelektranama u Ujedinjenom Kraljevstvu visoka, a potrošnja niska, „Severnomorska veza“ omogućiće da i do 1.400 MW električne energije bude predato Norveškoj zahvaljujući čemu će ona „štedeti“ hidroenergiju koja joj u normalnim okolnostima obezbeđuje i do 95 odsto udela u energetskom miksu.

Ukoliko vetar u Ujedinjenom Kraljevstvu duva slabijim intenzitetom, a energetske potrebe korisnika su visoke, u pomoć će priteći Norveška. Količina struje, koju je moguće preneti putem podmorskog kabla, je dovoljna za napajanje 1,4 miliona domova.

Timovi inženjera radili su na dubinama do 210 metara, a polaganje kablova dužine 2,8 kilometara su izvodili sa platforme veličine dva teniska terena.

Najdžel Vilijams, direktor građevinarstva za „Severnomorsku vezu“ u kompaniji „National Grid“ objasnio je da je inženjerski poduhvat postavljanja visokonaponskih kablova ispod morskog dna izuzetno težak. „Nepristupačan teren i dubina vode, kao i rad tokom pandemije, učinili su podvig izuzetno izazovnim. Ipak, premostili smo prepreke i ostali u koraku sa planiranim vremenskim rokovima“, kazao je on.

Očekuje se da će uspostavljanje podvodne energetske veze između norveškog gradića Kvildala i  engleske grofovije Nortamberlenda biti okončano 2021. godine.

Prema prvobitnim procenama vladinog regulatora tržišta električne energije i gasa „Ofgem“, pomenuti ugovor sa Norveškom će engleskim domaćinstvima doneti uštedu u visini do 3,5 milijardi funti u trajanju od 25 godina, jer će Englezi uvoziti jeftiniju struju.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti