Nova ulazna tačka za snabdevanje gasom na tržištima jugoistočne Evrope – Aleksandropolis

Faza povezivanja u ispitivanju tržišta za rezervaciju kapaciteta na plutajućem TPG terminalu u Aleksandropolisu okončana je 24. marta 2020. godine sa velikim uspehom. Projekat razvija grčka kompanija Gastrejd.

Foto: Gastrejd

Uz dugoročni zbirni profil obavezujućih ponuda do 15 godina, koji je dostigao 2,6 milijardi kubnih metara godišnje, grčke i međunarodne kompanije koje se bave prirodnim gasom, kao i krajnji potrošači, potvrdili su interesovanje za rezervisanjem kapaciteta za regasifikaciju na plutajućem terminalu (FSRU). TPG (tečni prirodni gas, eng. liguid natural gas, LNG) isporučen na terminalu biće regasifikovan i isporučen na tržište Grčke i jugoistočne Evrope preko Grčkog nacionalnog sistema za prenos prirodnog gasa (NNGTS).

Reakcija tržišta na ispitivanje tržišta TPG Aleksandropolis bila je vrlo zadovoljavajuća i daleko je nadmašila one koje su nedavno doživeli slični novi gasni projekati.

„Ovaj izuzetno zadovoljavajući rezultat faze povezivanja u ispitivanju tržišta projekta Aleksandropolis i učešća ključnih učesnika na tržištu gasa u Grčkoj i jugoistočnoj Evropi predstavljaju presudni korak u realizaciji projekta i na kraju unapređenja energetske diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja u Grčkoj, na Balkanu i širem prostoru jugoistočne Evrope“, izjavio je generalni direktor Gastrejda Konstantinos Spiropulos.

Napominje se da je postupak ispitivanja tržišta sproveden pod nadzorom Grčke regulatorne agencije za energetiku (RAE) i u skladu s Smernicama za upravljanje i raspodelu kapaciteta u projektu koje je odobrila Agencija u skladu sa stavom 6 člana 36 Direktive 2009/73/EZ.

Gastrejd je pre toga pokrenuo drugu fazu ispitivanja tržišta za koju je bilo neophodno podnošenje obavezujućih ponuda 10. januara 2020. godine.

Foto: Gastrejd

Projekat ima za cilj da obezbedi novu ulaznu tačku za snabdevanje gasom na tržištima jugoistočne Evrope i ponudiće regionu sigurnost snabdevanja, diverzifikaciju gasnih ruta i izvora, fleksibilnost cena i uvećanu konkurenciju. Zadovoljiće rastuću potražnju za gasom u regionu na srednji i duži rok, pružiće regionalni pristup TPG-u i pomoći će u pristupu i prodoru na tržište gasa.

Za Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i druga tržišta u jugoistočnoj Evropi, projekat će isporučivati prirodni gas preko Interkonektora Grčka-Bugarska, koji je u izgradnji, i drugih postojećih ili gasovoda u regionu koji su u planu.

O Gastrejdu

GASTREJD (GASTRADE) je grčka komunalna kompanija koja razvija Aleksandropolis TPG terminal. Projekat obuhvata priobalnu plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) namenjenu prijemu, skladištenju i regasifikaciji TPG-a, koja će biti smeštena na 17,6 km od obale grada Aleksandropolisa na severoistoku Grčke, i gasovoda za isporuku gasa, preko kojeg će prirodni gas biti isporučen do NNGTS-a i dalje do krajnjih potrošača u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, pa sve do Ukrajine.

FSRU će imati nominalni kapacitet regasifikacije i isporuke od 5,5 milijardi kubnih metara (bcm) godišnje i vršni kapacitet tehničke regasifikacije i isporuke 22,8 miliona kubnih metara dnevno, što je ekvivalent 8,3 bcm/god.

Izvor: Gastrejd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti