Najavljen prevoz tereta bez plaćanja naknade za korišćenje puteva između Srbije i Bugarske

Foto: PKS

Privredna komora Srbije je bila domaćin sastanka Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i stvari između delegacija Srbije i Bugarske na kome je najavljena realizacija jednogodišnjeg pilot projekta za obavljanje prevoza tereta bez dozvola, odnosno, bez plaćanja naknade za korišćenje puteva, od jula naredne godine.

Na skupu je konstatovano da je drumski saobraćaj dominantan u ostvarenoj bilateralnoj robnoj razmeni Srbije i Bugarske, a da je razvoj trgovinskih odnosa između dve zemlje važan preduslov za povećanje obima drumskog prevoza.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je Saša Stojanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, a delegaciju Republike Bugarske Bojko Ranovski, izvršni direktor u Upravi za drumski transport. Članica delegacije Srbije bila je i Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj PKS.

U oblasti prevoza tereta dogovoreno je da se od 1. jula 2020. godine, u periodu od godinu dana, realizuje pilot projekat koji predviđa obavljanje prevoza tereta za/iz trećih zemalja bez dozvola, a da će kontingent dozvola za/iz treće zemlje za 2020. godinu iznositi 800 dozvola bez plaćanja naknade za korišćenje puteva.

Na sastanku su razmenjene i informacije o prevozu putnika na redovnim linijama i u tranzitu preko teritorije dve države, i zaključeno je da se prevoz putnika obavlja bez većih problema. Takođe, razgovarano je i o načinu dostavljanja zahteva za izdavanje dozvole za linijski prevoz putnika.

Na kraju skupa šefovi dve delegacije potpisali su protokol sa sastanka.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti