Automobili od peska – neobično upozorenje o klimatskim promenama

Foto: Instagram (screenshot)

Nepregledna kolona metalnih kutija na četiri točka na ulicama naših gradova je prizor na koji smo navikli, a isto tako nije stran ni stanovnicima Majamija (Sjedinjene Američke Države). Oni se od nedavno privikavaju na sliku gužve automobila i kamiona od peska na tamošnjoj plaži. Njihov autor je Leonardo Erlih, od ranije poznat kao umetnik koji provocira javnost svojim upečatljivim instalacijama u prostoru.

Naizgled načinjene od kompaktnog peska, skulpture u sklopu izložbe pod nazivom „Red važnosti“ (Order of Importance) su delimično ukopane u pejzaž kako bi odavale iluziju da polako bivaju potopljene. Erlih je time želeo da ilustruje porast nivoa okeana uzrokovan klimatskim promenama.

Poreklo inspiracije je potvrdio i na otkrivanju svog dela. „Klimatske promene i njihovo posledice više ne predstavljaju pitanje nečije perspektive ili mišljenja. One su postale objektivan problem koji zahteva direktna rešenja. Kao umetnik, vodim neprekidnu borbu da osvestim ljude o toj stvarnosti – konkretno, da im predstavim ideju da ne možemo da se oslobodimo odgovornosti da zaštitimo svoju planetu“, objasnio je on.

Argentinac je na svom najobimnijem projektu do sada radio tri meseca. Smestio ga je u obalski američki grad zato što spada među one u najvećem riziku od poplava.

Ovo je saobraćajna gužva sa svrhom, koju umesto da je izbegavaju, ljudi rado posećuju. Izložba traje do 15. decembra – ili dok je vetar ne oduva.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti