Zašto je poljski umetnik napuštenu zgradu u srcu Varšave obložio aluminijumskom folijom?

Aluminijumsku foliju najčešće upotrebljavamo za umotavanje hrane. Poljski umetnik Pjotr Janovski je odlučio da ovaj materijal iskoristi za projekat nešto većeg opsega – za oblaganje građevine iz 1870. godine smeštene u srcu Varšave

Foto: Instagram @ejsmonte (screenshot)

Iako decenijama unazad zvrji prazna i propada, Janovski je bio fasciniran time što je ova zgrada preživela predratno vreme, nemačku okupaciju, komunizam i skorašnje društveno-političke promene.

On je napuštenu zgradu obložio tankim slojem alu folije. Autor je želeo da nekada neprimetna građevina privuče poglede prolaznika, presijavanjem srebrne folije na suncu, ali i pod uličnom rasvetom noću. Dodatnu živost objektu daju senke ljudi. Metalni listići ističu sve konture i oštećenja zdanja, drveta, metala i kamena. Janovskom je u lepljenju folije pomogao beskućnik kojem je zgrada na adresi Zabkowska 9 pružila privremeno utočište.

Ovaj projekat za cilj ima i podizanje svesti javnosti o problemu siromaštva. Janovski se nada da će na ovaj način skrenuti pažnju gradskih vlasti da ova i slične zgrade mogu da se iskoriste za socijalno stanovanje s obzirom na to da u poljskoj prestonici manjka prostora za zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba.

Koliko napuštenih objekata bi u vašim gradovima moglo da bude obloženo folijom kako bi se otvorile oči nadležnih institucija o njihovom potencijalu?

Foto: Instagram @piotr.janowski (screenshot)

Zabkowska 9 nije prva adresa koju je Janovski zaodenuo u srebrnu boju.

Dok je živeo na Floridi (Sjedinjene Američke Države), umetnik je sproveo sličan poduhvat na svojoj iznajmljenoj kući, a čak je i palme u bašti umotao alu folijom. Za otvaranje najveće železničke stanice u Poljskoj, u gradu Lođu, 2016. godine metalnim listićima je prekrio lokomotivu iz 1953, tešku 20 tona i dugu 13 metara.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti