Na Svetski dan čistog vazduha Srbija u crvenom

Foto-ilustracija: Unsplash (Carolina Pimenta)

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh za nas uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu. I ovo zvuči zaista lepo, ako živite u gradovima i zemljama u kojima je vazduh i dalje “gas bez mirisa, ukusa i boje”, a ukoliko živite u Srbiji velike su šanse da ste vazduh jutros i videli i namirisali.

Prema podacima sajta World Air Quality Index, Srbija je danas u crvenom, nalazimo se na petom mestu najzagađenijih država na svetu. To nas dovodi do toga da je Beograd već danima jedan od najzagađenijih glavnih gradova na svetu. Ništa bolja situacija nije ni u Novom Sadu, Smederevu, Nišu, Čačku, Valjevu i gotovo svim ostalim gradovima u Srbiji.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da je zagađenje  prouzrokovano povećanjem emisije PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica i vremenskim prilikama, jer se polje visokog vazdušnog pritiska formiralo nad centralnom i južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha.

“Od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisije poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose udelom od 65 odsto, dok je udeo emisije PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 odsto, te apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste”, navodi se u saopštenju.

Prema ranije odbjavljenim podacima Svetske zdravstvene organizacije preko 90 odsto populacije udiše zagađeni vazduh i sve je više smrtnih slučajeva zbog komplikacija izazvanih zagađenjem vazduha.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ali Arif Soydaş)

Zbog veoma zagađenog vazduha, zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije kakve su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka je za celokupu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Prema pisanju domaćih medija, vrtćima u Beogradu je stigao dopis da zbog zagađenog vazduha ne izvode decu napolje. 

Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj Ministarstva zaštite životne sredine, a građani, sa svoje strane, korišćenjem čistijih energenata postaju saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema, na kojem država strateški radi, piše na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti