Italija: Punjenje električnih automobila skuplje za 161 odsto u odnosu na prošlu godinu

Foto-ilustracija: Pixabay

Punjenje električnog automobila u Italiji koštaće 161 odsto više nego pre godinu dana zbog rasta cena struje.

“Zbog rasta cena energije punjenje električnog automobila je, u nekim slučajevima, skuplje od tradicionalnog punjenja automobila gorivom. Ako električni auto ne punite kod kuće, već na javnoj stanici za brzo punjenje, to će vas koštati još više”, navodi se u izveštaju italijanskog portala Facile.it.

Stručnjaci su izračunali da je raniji trošak punjenja električnog automobila u Italiji bio 50-70 odsto niži nego za dopunjavanje benzinskih ili dizel modela. Sada, puna baterija ‘zelenog automobila’ može koštati više od punog rezervoara benzina, piše Politika pozivajući se na Russia Today.

U studiji je ističe da bi vlasnika malog automobila u B segmentu benzin za vožnju od 1.000 kilometara koštao 83 evra, taj trošak za dizel automobil bi bio 71 evro, a za auto s električnim motorom 85 evra za vožnju na istoj udaljenosti, dok je pre samo godinu dana iznosio samo 33 evra.

div class=“naslovi-box“>

Pročitajte još:

Prema italijanskom regulatornom organu za energiju, elektomreže i životnu sredinu (ARERA), u trećem kvartalu 2022. godine je takozvana jedinstvena nacionalna cena električne energije porasla skoro četiri puta u odnosu na prvi kvartal. Regulator je zbog toga preduzeo dodatne mere kako bi obuzdao dalji rast cena energije. Ukupno se očekuje da će prosečna italijanska porodica potrošiti godišnje u proseku 1.322 evra za struju, dok je 2021. prosečna potrošnja bila 632 evra.

Tarife za električnu energiju u Italiji zabeležile su rekordan rast prošlog meseca, premašivši 136 odsto na godišnjem nivou, prema studiji Nacionalne unije potrošača.

Italija, zajedno sa ostatkom Evrope, doživljava energetski šok neviđenih razmera, pošto su se cene struje višestruko povećale. Prema rečima stručnjaka Italijani treba da se pripreme za racionalizaciju tokom najhladnijih zimskih meseci.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti