Momirović: razmatra se opcija nabavke novih hibridnih vozova iz Švajcarske

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tokom službene posete Švajcarskoj i održanog sastanka sa saveznom ministarkom za zaštitu životne sredine, saobraćaja, energije i komunikacije Simonetom Somarugom, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, izjavio je da će se i dalje raditi na elektrifikaciji određenih deonica u Srbiji, ali da su razgovarali i o tome da se razmotre opcije nabavke novih hibridnih vozova iz Švajcarske koji imaju i elektro i baterijski pogon za one deonice u Srbiji koje nisu elektrifikovane.

Ministar Momirović rekao je da se nastavlja sa investicijama u razvoj železnica u Srbiji kroz nabavku novih brzih vozova iz Švajcarske, kao i kroz uvođenje novih linija i širenje mreže pruga koje će biti elektrifikovane.

,,Najpre, krećemo sa radovimo na elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada (Bugarske), a opredelili smo i sredstva za elektrifikaciju železničkog “Moravskog koridora” od Stalaća do Kraljeva. Na ovaj način će ceo jug Srbije moći da koristi barsku prugu sa značajnim novčanim i vremenskim uštedama”, rekao je ministar.

Ministar Momirović je zajedno sa direktorima kompanija “Srbija Voz”, “Infrastruktura železnica Srbije” i “Srbija kargo” posetio i SBB (Švajcarska federalna železnica) i održao sastanak sa direktorom za putnički prevoz i članom borda direktora kompanije Linusom Loserom o tome kako da se železnički transport u Srbiji reorganizuje i učini efikasnijim.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti