Na severu Italije sadi se drvo za svakog stanovnika

Foto-ilustracija: Unsplash (Stefano Zocca)

U severnoj italijanskoj regiji Emilia-Romanja u sledećih pet godina posadiće se 4,5 miliona stabala ili po jedno za svakog njenog stanovnika. Rasadnici će besplatno deliti sadnice opštinama, školama, građanima i raznim udruženjima – svima koji ih budu hteli saditi.

Stefano Bonačini, trenutni predsednik ove regije iz Demokratske stranke, započinje s realizacijom svog predizbornog obećanja – sadnjom 4,5 miliona stabala ili jednog po svakom stanovniku regije u narednih pet godina! Zeleni plan predsednika Bonačinija je da pretvori regiju Emiliju-Romanja, jednu od najbogatijih italijanskih regija, u „zeleni koridor“ Italije kako bi se godišnje neutralizovala količina od 44.000 tona ugljen-dioksida ili zagađenje koje godišnje prouzrokuje 26.000 automobila.

Takođe, sadnjom stabala u gradovima ove italijanske regije zelene površine trebale bi se povećati za oko 20 odsto ili za 5 kvadratnih metara po svakom stanovniku. „To je veliki korak napred na koji se Emilia-Romanja neodložno obavezala i kvalitativni skok koji smo odlučili odmah da preduzmemo. Želimo obnoviti našu prirodu i ovaj plan predstavlja deo našeg puta prema održivoj budućnosti“, komentarisao je prošle nedelje Stefano Bonačini.

Foto-ilustracija: Unsplash (Teodorik Mensl)

„Ukupno ćemo u gradovima i ruralnim područjima regije posaditi 2,5 miliona stabala čime ćemo znatno povećati udeo zelenih površina, a sa dodatna dva miliona stabala obnavljaćemo i saditi šume, između ostalih i one uz reku Po, za koje već radimo popis 650 hektara u državnom vlasništvu. Sadnju planiramo i duž biciklističkih staza, posebno u delu biciklističke staze VenTo (679 km duga staza koja povezuje Veneciju i Torino) i druge javne infrastrukture“, objasnila je Irene Priolo, članica regionalnog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

Već od 22. juna rasadnici iz cele regije moći će da podnesu zahteve za učešće u projektu kako bi se ovlastili za distribuciju sadnica zainteresovanim opštinama, školama, građanima, kompanijama i udruženjima koje će ih saditi u razdoblju od novembra do decembra ove godine. Planirana je sadnja različitih autohtonih vrsta koje inače dobro uspevaju na području regije – u ravnicama, uz obale mora i reka i u brdskim i planinskim područjima. Svako pojedinačno stablo biće geografski locirano kako bi se osiguralo uspešno praćenje rasta i napredovanje samog projekta.

Za realizaciju ovog pravog zelenog podviga regija Emilia-Romanjaa do 2024. godine planira da izdvoji 14,2 miliona evra, dok su za tekuću godinu već osigurana sredstva u visini od 1,6 milionna evra. Raspodela sredstva, odnosno sadnica stabala u celoj regiji, planirana je proporcionalno površini i broju stanovnika svih provincija. Tako je za glavni grad regije, Bolonju, namenjeno više od 310.000 evra, a slijede provincije Modena (gotovo 220 hiljada), Parma (preko 200 hiljada) i Reggio Emilia (175 hiljada evra). Oko 154 hiljada evra izdvojiće se za Feraru i Forli-Čezenu, zatim 142 hiljade za Pjaćencu, 134 hiljade za Ravenu, a 91 hiljada evra namenjena je za poznato letovalište Rimini.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti